VIDEO | Europarlamentarul Daniel Buda, despre eticheta de pe alimente: „Nu este un Dumnezeu să stabilească ce este sănătos sau nu!”

FOTO: CLUJ LIVE

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns recent la un acord pentru revizuirea și consolidarea standardelor de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui, potrivit unui comunicat. Europarlamentarul Daniel Buda avertizează în acest context în privința etichetelor de pe produse.

„Consumatorul trebuie să aibă la îndemână toate informațiile pentru a face alegerile pe care și le dorește. Am însă o problemă majoră în ceea ce privește definirea unor alimente ca fiind sănătoase sau nesănătoase. Cine poate să facă astfel de clasificări pe diverse alimente? 

Eu vin din România, o țară unde se consumă foarte mult șunca sau slănină, care în opinia unora este nesănătoasă. Eu cred că, pentru noi este foarte important să mergem pe educația consumatorilor legat de ceea ce înseamnă consumul echilibrat de diverse produse și nu pe stigmatizarea unor alimente!

Pentru că și merele sau zarzavaturile consumate în exces, fără un aport de carne roșie, pot să-ți  provoace un dezechilibru destul de mare în viața de zi cu zi. Dar e extrem de important ca întotdeauna consumatorul să aibă posibilitatea să citească toate informațiile relevante, deoarece el plătește mai mult pentru oul, de exemplu, care vine de la găina crescută în curte comparativ cu oul de la găinile crescute pe cuști.  

De aceea pun importanță pe existența informațiilor nutriționale pe etichetă și mai puțin pe definirea unor alimente sănătoase sau nesănătoase, pentru că în momentul de față nu este un Malfada sau un Dumnezeu să stabilească ce este sănătos sau nu este sănătos”, a spus Daniel Buda, la Bruxelles.

Ce spun noile directive?

Directivele privind micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne europene, relatează g4media.ro.

Indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru miere: țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să figureze pe etichetă în ordine descrescătoare, cu ponderea procentuală a fiecărei origini. Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procente pentru cele mai mari patru cote numai atunci când acestea reprezintă peste 50 % din amestec. Comisia este împuternicită de colegiuitori să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă de urmărire a originii mierii și criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final. Se va înființa o platformă pentru a consilia Comisia cu privire la aceste aspecte. Acest lucru va limita practicile frauduloase și va spori transparența lanțului alimentar.

Noi reguli pentru sucurile de fructe: Vor deveni disponibile trei noi categorii: „suc de fructe cu zahăr redus”, „suc de fructe cu zahăr redus obținut din concentrat” și „suc concentrat de fructe cu zahăr redus”. Astfel, consumatorii pot alege un suc cu cel puțin 30 % mai puține zaharuri. Va fi posibil ca sucurile de fructe să indice pe etichete că „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conține, prin definiție, adaos de zaharuri – o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți.

Conținut obligatoriu mai mare de fructe în gemuri: o creștere a conținutului minim de fructe în gemuri (de la 350 la 450 grame pe kilogram) și în gemuri (de la 450 la 500 grame pe kilogram) va îmbunătăți calitatea minimă și va reduce conținutul de zahăr al acestor produse pentru consumatorii din UE. Statelor membre li se va permite să autorizeze termenul „marmeladă” ca sinonim al „gemului”, pentru a ține seama de denumirea utilizată în mod obișnuit la nivel local pentru aceste produse. Termenul „marmeladă” a fost autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice.

Etichetarea simplificată a laptelui: distincția dintre laptele „evaporat” și laptele „condensat” va fi eliminată, în conformitate cu standardul Codex Alimentarius. Laptele deshidratat fără lactoză va fi, de asemenea, autorizat.

Colegiuitorii au acordat, de asemenea, Comisiei mandatul de a evalua, în următorii trei ani, modalitățile de informare a consumatorilor cu privire la originea fructelor utilizate în producția de sucuri și gemuri.

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia face în prezent obiectul aprobării oficiale de către colegiuitori. De la intrarea în vigoare la 20 de zile de la publicarea textului final, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a transpune noile dispoziții în legislația națională și încă 6 luni înainte ca acesta să se aplice în întreaga Uniune.