Incident cu o dronă militară în România, în apropiere de Insula Mare a Brăilei

Sursa foto: wikipedia.org

Într-o noapte tensionată, locuitorii dintr-o comună lângă Brăila au fost speriați de prăbușirea unei drone militare în apropierea locuințelor lor.

Evenimentul a avut loc în zona Insulei Mari a Brăilei, la aproximativ 12 kilometri distanță de trecerea cu bacul. Imaginile surprinse de localnici și distribuite pe rețelele sociale au evidențiat momentul dramatic.

La scurt timp înainte de miezul nopții, un zgomot puternic a alarmat oamenii din împrejurimi, determinându-i să iasă din case și să apeleze imediat numărul de urgență 112. Autoritățile, inclusiv polițiști și anchetatori, au intervenit rapid, izolând zona. În ciuda intensității incidentului, nu s-au înregistrat victime. “Era un sunet ciudat, puternic”, a declarat o persoană care a filmat evenimentul pentru debrăila.ro.

Cu toate acestea, autoritățile nu au furnizat până în prezent informații oficiale despre proveniența dronei sau despre circumstanțele exacte ale prăbușirii acesteia. Este de remarcat că, începând din septembrie 2023, au fost descoperite mai multe resturi de drone similare cu cele utilizate de armata rusă pe teritoriul României, în special în județul Tulcea.

Pe fondul acestor evenimente, situația din Ucraina a generat îngrijorări suplimentare. Mai multe explozii au fost auzite în regiunile Ivano-Frankivsk și Hmelniţki, precum și în orașul Dnipro, în timp ce rachete de croazieră rusești au fost observate în spațiul aerian ucrainean, conform publicației Suspilne.

Forțele ruse au vizat infrastructura în districtul Kamianske, în apropierea orașului Dnipro, în centrul Ucrainei, în primele ore ale dimineții de vineri, provocând cel puțin o victimă, conform declarațiilor guvernatorului regional. “Inamicul a atacat locuri de infrastructură cruciale din regiune”, a afirmat guvernatorul Serhi Lisak pe platforma de mesagerie Telegram.

Situația este în continuare subiect de speculații, însă rapoartele inițiale indică utilizarea rachetelor și exploziile înregistrate în zona respectivă. Informațiile referitoare la eventualele pagube sau întreruperi de servicii (electricitate, apă etc.) sunt încă subiect de confirmare.

Această serie de evenimente tensionate din regiune pune în evidență importanța monitorizării și gestionării situațiilor de criză, atât la nivel național, cât și internațional.