Clujul, model de hub pentru tehnologii în Europa Centrală și de Est, potrivit Ministrului Cercetării și Inovării

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a susținut într-o conferință de presă la Cluj-Napoca că orașul este un exemplu de excelență în domeniul tehnologiilor emergente, și ar putea servi ca model pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est.

În contextul unei conferințe regionale susținute alături de președintele PSD Cluj, Vasile Dâncu, Ivan a subliniat că România se bucură de prima poziție în Europa în ceea ce privește numărul de specialiști în IT.

“Clujul este inima Transilvaniei și, în același timp, un centru vibrant pentru noile tehnologii. Este un hub care poate defini viitorul României și poate servi drept exemplu pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est”, a declarat ministrul.

Potrivit datelor prezentate, în ultimii 5 ani, numărul specialiștilor în IT din România a crescut semnificativ, ajungând de la 140.000 la 200.000, iar o proporție semnificativă dintre aceștia se află în Cluj.

De asemenea, România se situează pe locul al doilea în Europa în ceea ce privește reprezentarea femeilor în domeniul cercetării, inovării și IT, cu o impresionantă cifră de 40%.

“Trebuie să luăm modelul foarte bun din Cluj și să-l adaptăm în întreaga regiune, pe modelul deja creat, care produce efecte. Astăzi, Transilvania este o Europă în miniatură”, a adăugat Ivan.

Ministrul a subliniat și importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea României și a exprimat speranța ca o parte semnificativă din cele 6 miliarde de euro alocate pentru transformarea digitală în cadrul PNRR să ajungă în Cluj, unde se găsesc “cele mai bune minți din Transilvania din segmentul IT”, contribuind astfel la progresul statului român.

Declarațiile lui Bogdan Ivan vin într-un moment în care industria IT din România se află în plină expansiune, iar orașul Cluj-Napoca continuă să fie un punct focal pentru inovare și dezvoltare tehnologică.