Un Dan de 10 dani

clujlive.ro

Ca la karate se contorizează danii pentru Dan la CFR Cluj. Încă puțin și strânge de o centură neagră. E casa din care Petrescu pleacă, de obicei pentru un timp scurt, și în care se întoarce ca un erou salvator, în genul bătrânilor din „The Expendables”. Replica lui Arnold „I’ll beback”, rămasă în istorie de pe vremea când era Terminator, dar preluată și în seria în caremarii caftangii ai filmelor s-au reunit la bătrânețe, i se potrivește ca o mănușă și lui Dan Petrescu. El se întoarce, se tot întoarce și parcă pleacă de la Cluj doar ca să aibă de unde să se întoarcă. 

E gata și el să scrie o serie la CFR Cluj, unde poate fi Terminator, Rambo și Greu de Ucis la un loc. Patronul Varga tocmai a anunțat pe fanatik.ro că a bătut palma cu Dan Petrescu pentru un contract pe trei ani. Din vară, pentru că SuperDan de la CFR are nevoie de o mică pauză, ca să stea cu familia. 

Doar ultima data, Petrescu a plecat de la Cluj fără să ia titlul. Hagi a fost campion. În rest, seria lui fantastică, istorică de-a dreptul, rămâne în picioare, e vie, trăiește. N-au avut nici creatorii CFR-ului de succes Paszkany și Mureșan rezultate ca acest cuplu care se tot desparte și se tot reunește, Varga-Petrescu. 

CITESTE SO: Marea brânză românească

Ce va fi la anul e greu de prezis. Petrescu nu-l va avea adversar doar pe Gigi Becali, care a reușit să pună mâna pe primul titlu la FCSB, poate și pentru că Dan Petrescu a fost plecat departe. Visul pe care patronul-antrenor de la FCSB nu l-a ascuns niciodată e să-l învingă pe Dan Petrescu. Pe Dican și Hoban i-a bătut aseară în derby, ca să încheie definitiv lupta la titlu. Acum, chiar nu mai e niciun dubiu, FCSB e noua campioană a României. Daca matematica încă n-o ajută să pună mâna pe trofeu, jocul o face. Iar în doua-trei etape FCSB va deveni și matematic campioana.

La anul, însă, Rapidul va intra puternic în luptă, CFR Cluj va lovi și ea la transferuri, dar și Becali anuntă încă 6-7 mutări, ca să prindă grupele în Europa. Dorința cea mare e Champions League, unde și Petrescu râvnește. A fost cu Urziceni și a ieșit cu capul sus. Cu CFR nu i s-a împlinit acest vis. 

Vestea bună e că această rivalitate poate ajuta la creșterea fotbalului românesc. E nevoie de ea. Îl pun lângă Becali, Varga, Șucu și pe Rotaru de la Craiova, care vrea să-l aducă pe Rădoi, pentru a aprinde și mai tare lupta la campionat. Nu știm ce pregătește Sepsi cu ajutor din afară pebtru la anul sau ce puști uimitori mai scoate Hagi.

Cert e că lui Dan Petrescu nu îi va ma fi așa de simplu să câștige titluri pe bandă rulantă la CFR Cluj. Vor fi lupte interne, externe, telefoane, butoane. Iar la ele au acces toți cei enumerați mai sus.

În România, fotbalul e mult mai complex decât în alte părți, pentru ca banii sunt mai puțini,iar interesele, expunerea, nu sunt doar operațiuni de marketing, ci lovesc mai sus. Politicul se alătură cu succes celui mai popular sport, pentru că methnele trecutului dispar greu. Da, nu mai avem echipa armatei, echipa miliției sau echipa securității, dar avem echipe care și-au apropiat politicieni cu influență. Poate doar FCSB face excepție din acest joc în care o minge se învârte pe teren, iar alta în afara lui.  

Cu Dan Petrescu la butoane și cu influența pe care o atrage, CFR Cluj va fi mai puternică, asta e clar. Dar până la o nouă victorie răsunătoare e drum lung. O autostradă nu se construiește peste noapte și are nevoie permanentă de întreținere, de întinerire. Așa și la CFR, unde Camora și Deac rămân și de la anul, dar e nevoie de o întinerire. Iar Petrescu va avea mult de muncă.

Nu sunt convins că Dan Petrescu va sta toți cei trei ani la Cluj, că nu va pleca și nu se va întoarce iar.