Schimbări cruciale în agricultura UE: Sprijin fără precedent pentru ferme

Reforma Politicii Agricole Comune (PAC) promite flexibilitate și sprijin pentru fermierii mici

Parlamentul European se pregătește să voteze mâine un set amplu de modificări propuse pentru Politica Agricolă Comună (PAC), într-un efort de a aduce schimbări semnificative în peisajul agricol al Uniunii Europene. Aceste modificări vin în contextul unei scăderi alarmante a numărului de ferme în UE și a unei preocupări crescânde pentru sustenabilitatea și sprijinul pentru fermierii mici.

Sprijin pentru Fermele Mici: O Prioritate în Noua PAC

Potrivit datelor Comisiei Europene, peste 90% din cele 3.5 milioane de ferme din România au sub 5 hectare, iar aceste modificări propuse vor aduce un sprijin semnificativ pentru această categorie. Noua legislație va exonera fermele de sub 10 hectare de controale și sancțiuni privind respectarea cerințelor de condiționalitate, marcând un moment crucial pentru agricultura românească și pentru alte state membre cu o prezență puternică a fermelor mici.

Mâine, în Parlamentul European, vom lua în considerare un set amplu de modificări propuse pentru Politica Agricolă Comună (PAC), cu scopul de a contracara scăderea alarmantă a numărului de ferme din UE și de a oferi sprijin fermierilor. Aceste schimbări sunt vitale în contextul preocupării tot mai mari pentru sustenabilitatea și viabilitatea agriculturii europene.” – Daniel Buda, Europarlamentar

Revizuirea propusă aduce și alte beneficii esențiale, cum ar fi flexibilități noi pentru standardele de bune condiții agricole și de mediu (GAEC) și posibilitatea acordării de derogări temporare în cazul unor condiții climatice neprevăzute, oferind fermierilor un suport vital în fața provocărilor în continuă schimbare ale mediului înconjurător.

Acest pas major către o agricultură mai adaptabilă și sustenabilă subliniază angajamentul UE față de fermieri și mediu, oferind perspective promițătoare pentru viitorul agriculturii europene.