DANIEL BUDA: Comisia Europeană prelungește ajutoarele de stat pentru sectorul agricol și pescuit!

Mișcare strategică de la Bruxelles menită să contracareze perturbările de piață prelungite. Comisia Europeană a anunțat astăzi extinderea Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat (TCTF) până la sfârșitul anului 2024. Această decizie vine ca răspuns direct la dificultățile continue cu care se confruntă sectoarele agricol și de pescuit din Europa.

Prin această prelungire, statele membre ale UE vor putea continua să ofere sprijin financiar direct întreprinderilor afectate nu doar de criză, ci și de sancțiunile internaționale și contramăsurile specifice, inclusiv cele impuse de Rusia. În particular, ajutoarele vor putea ajunge până la 280.000 EUR pentru sectorul agricol și până la 335.000 EUR pentru sectorul pescuitului și acvaculturii, pe o perioadă suplimentară de șase luni.

Mai mult, în contextul presiunilor inflaționiste din ultimii ani și al creșterilor de preț la materii prime, Comisia Europeană a demarat o revizuire a Regulamentului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol. Această inițiativă va permite acordarea unui sprijin de până la 20.000 EUR per beneficiar, sau 25.000 EUR în cazul statelor membre care dispun de un registru central pentru înregistrarea ajutoarelor de minimis, fără necesitatea unei notificări prealabile către Comisie.

„Această extensie este esențială pentru a asigura stabilitatea și reziliența continuă a agricultorilor și pescarilor noștri în fața provocărilor actuale”, a declarat scris pe Facebook, europarlamentarul Daniel Buda. „Este o măsură vitală pentru a menține fluxurile de venituri și pentru a preveni perturbările de lanț de aprovizionare în aceste sectoare vitale.”, a mai spus eurodeputatul român.

Decizia Comisiei reflectă un angajament ferm de a susține sectoarele critice ale economiei europene într-un moment de incertitudine globală. Aceasta reprezintă un pas important în direcția asigurării securității alimentare și stabilizării economice pe termen lung în Uniunea Europeană.