UE adoptă prima legislație menită să combată orice tip de violențe asupra femeilor

Țările din Uniunea Europeană au adoptat marți legislația care este menită să combată orice tip de violențe asupra femeilor.

Directiva pentru combaterea violenței împotriva femeilor a primit aprobarea Consiliului UE în aprilie, după ce Parlamentul European a votat în favoarea sa, informează AGERPRES. Textul adoptat vizează în mod specific infracțiunile de mutilare genitală feminină, căsătorie forțată, difuzare neconsimțită a imaginilor intime și hărțuirea cibernetică. Pentru aceste infracțiuni, directiva stabilește pedepse minime cuprinse între un și cinci ani de închisoare, cu posibilitatea de agravare a pedepselor în cazul victimelor vulnerabile, precum copiii sau partenerii de viață. Directiva facilitează și semnalarea violenței către autorități.

Dezbaterile asupra acestui text au durat mai multe luni, în special în ceea ce privește definirea legală a violului, care diferă în statele membre UE. Unele țări s-au opus incluziunii violului în această legislație, argumentând că UE nu are competențe în acest domeniu și că există riscul ca textul să fie respins de justiția europeană în caz de contestație.