BNR a urcat prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,9%

Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an, majorând-o de la 4,7% la 4,9%. Conform datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se anticipează că inflația va scădea la 3,5% până la sfârșitul anului 2025.

“Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată în proiecţia din februarie. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă. Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează. Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune”, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Conform spuselor guvernatorului BNR, faptul că reușim să ajungem la 2,5%(plus/minus un punct procentual), este important, dar contează foarte mult și ce decizii va lua în continuare Banca Națională a României „când şi cu cât vom reduce rata de politică monetară”, conform Agerpres