MAE a publicat „Ghidul alegătorului român” pentru românii din afara țării

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au creat Ghidul alegătorului român pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024. Ghidul este disponibil pe site-ul MAE.

Conform MAE, ghidul oferă răspunsuri la întrebările frecvente legate de organizarea și desfășurarea votului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, documentele de identitate acceptate pentru vot, programul secțiilor de votare, procedura de votare la secții și funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Cei interesați pot consulta ghidul pe site-ul MAE.

MAE va organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare pentru alegerile din 9 iunie 2024, mai mult decât dublul celor din 2019.

Lista secțiilor de votare din străinătate și adresele acestora poate fi consultată AICI.

La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul, reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: carte de identitate; carte electronică de identitate; carte provizorie de identitate; buletin de identitate; pașaport diplomatic; pașaport diplomatic electronic; pașaport de serviciu; pașaport de serviciu electronic; pașaport simplu; pașaport simplu electronic; pașaport simplu temporar; carnet de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).

Votarea la scrutinul din 9 iunie 2024 va începe la ora locală 7.00 și se va încheia la ora locală 22.00. Alegătorii care se află la secția de votare la ora 22.00, precum și cei care sunt la rând în afara secției pentru a intra în locul de vot pot vota până la ora locală 23.59.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.