Victor Ponta denunță „Vânătoarea politică” sub administrația Iohannis: „V-a păcălit și de data asta!”

Foto: ClujLive.ro

Fostul premier Victor Ponta a lansat recent o serie de critici dure la adresa președintelui Klaus Iohannis și a administrației sale, acuzându-i de ipocrizie și aplicarea unui „dublu standard” în lupta împotriva corupției. Într-o postare pe Facebook, Ponta a exprimat nemulțumirea față de ceea ce el consideră a fi o utilizare selectivă a justiției și a normelor democratice pentru a submina adversarii politici.

„Iohannis al vostru! Asta e, v-a ‘executat Neamțul’ tocmai cu armele pe care voi le-ați inventat; și v-a executat și Comisia Europeană la care vă plângeați doar de pesediști – acum Comisia e ‘oarbă’ și zice că nu mai e picior de corupt prin România PPE-istă,” a scris Ponta în postarea sa.

Ponta a criticat dur modul în care administrația Iohannis și susținătorii acesteia au aplicat standarde diferite în funcție de persoana implicată, nu de faptele comise. El a subliniat că orice acțiune întreprinsă de un adversar politic era imediat etichetată drept corupție și subminare a statului de drept, în timp ce aceleași acțiuni, când erau comise de susținătorii lui Iohannis, nu mai erau criticate.

„VOI ați instaurat dublul standard: orice lucru făcut de un adversar politic e ‘corupție – subminare a statului de drept’; exact același lucru făcut identic sau mai rău de ‘ai voștri’ nu mai era nimic de criticat! VOI ați inventat și plagiatul bun și plagiatul rău, și corupția bună și corupția rea, și deficitul bun și deficitul rău, și ordonanțele de urgență bune și cele rele, și taxele bune și cele rele – totul în funcție de persoană, nu de faptă,” a continuat fostul premier.

Fostul premier a mai spus că Iohannis a făcut ceea ce nu au îndrăznit să gândească vreodată predecesorii săi, cum ar fi Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta însuși. El a lăudat tactica președintelui, deși într-un ton ironic, afirmând că Iohannis a profitat de precedentul creat de adversarii săi politici, care au susținut toate abuzurile împotriva celor pe care îi considerau o amenințare.

„Bravo lui; s-a bazat pe faptul că voi, cei care vă jeliți azi, ați aplaudat toate abuzurile contra politicienilor pe care voi îi urâți. Tot voi ați închis ochii la dosarele absolut penibile din punct de vedere juridic, bazate doar pe delațiuni și probe măsluite de ‘unitatea de elită de la Ploiești’; voi ați desfăcut șampania că ați rezolvat cu ‘lupta anticorupție’ ce nu puteați să rezolvați prin vot și mecanisme democratice; voi ați transformat combaterea corupției, un demers bun și necesar într-o societate democratică, într-o vânătoare de adversari politici și o epurare de tip comunist sau nazist!”

În finalul postării, Ponta a speculat că susținătorii administrației actuale ar putea să se lase din nou păcăliți în alegerile din 2024, așa cum s-a întâmplat, în opinia sa, și în cazul lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

„Acum na, v-a păcălit Klaus; așa vă smiorcăiați și că v-a păcălit Băsescu! Hai punem pariu că sunteți deja pregătiți să vă mai lăsați o dată păcăliți și în 2024? Pe viața și banii noștri, bineînțeles!”

Criticile fostului premier reflectă tensiunile continue din politica românească, unde acuzațiile de corupție și manipulare a justiției rămân teme centrale. Postarea scoate în evidență preocupările legate de imparțialitatea justiției și de utilizarea politică a luptei anticorupție.