Cluj-Napoca: Încep lucrările pentru Magistrala 1 de Metrou în Florești

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat marți, 21 mai 2024, autorizația de construire pentru un proiect important de infrastructură: „Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa 1 a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

„Acesta este un pas crucial pentru a începe efectiv acest proiect mult așteptat, care va juca un rol decisiv în dezvoltarea viitoare a întregii zone metropolitane Cluj”, a declarat Alin Tișe. Lucrările la metrou vor începe în comuna Florești.

Etapa 1 a proiectului va acoperi teritoriul municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești. Traseul liniei de metrou ușor va porni din zona rezidențială a comunei Florești, primele stații urmând să deservească zonele de locuințe și ulterior zonele multifuncționale din jurul viitorului Spital Regional de Urgență și a centrului comercial din apropiere.

Primul cartier din Cluj-Napoca unde vor începe lucrările va fi Mănăștur. Ulterior, linia va traversa orașul de la vest la est, incluzând stații în centrul orașului până în Piața Mărăști. De aici, o ramură va continua spre zona industrială Muncii, iar cealaltă va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.

Conform proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime totală de 21,3 km, incluzând 19 stații subterane și un depou suprateran.