VIDEO | Festin tradițional la Vișeul de Sus: Competiția ceaunelor din Maramureș

Vișeul de Sus a fost gazda unei competiții culinare de excepție, unde vânătorii și pescarii din regiune și-au demonstrat măiestria în prepararea mâncărurilor la ceaun. Evenimentul, desfășurat cu multă voie bună și acompaniat de muzică tradițională, a adus laolaltă gurmanzi din toate colțurile țării, dornici să deguste preparatele delicioase pregătite cu atâta pasiune.

Participanții au început pregătirile dis-de-dimineață, selectând cu grijă ingredientele necesare pentru rețetele lor secrete. Printre preparatele de bază s-au numărat gulyás-ul de căprior, ciolanul cu fasole și ciorba de pește. Căprioara a fost vedeta principală, carnea fragedă și bine condimentată fiind esențială pentru gustul deosebit al mâncărurilor.

Atmosfera de la fața locului a fost una de sărbătoare, bucătarii prezentându-și creațiile cu mândrie și entuziasm. „Am pregătit un ceaun de căprior cu cartofi și găluște tradiționale. Am pus multă pasiune în ceea ce am gătit și sperăm să le placă tuturor invitaților,” a declarat unul dintre participanți.

În total, zece echipe de vânători și pescari s-au înscris în competiție, fiecare având rețete speciale transmise din generație în generație. Familia Glodean, de exemplu, a adus un gulyás de căprior cu cartofi și ardei uscat, folosind doar condimente naturale, ceea ce a stârnit admirația celor prezenți.

„Proaspătă, bine pregătită și restul e timpul pe care îl prepari, intensitatea focului și tot ce pui acolo,” a explicat vânătorul Vasile Uniojec, subliniind importanța calității ingredientelor și a tehnicii de gătit.

Evenimentul a fost o adevărată sărbătoare a tradițiilor maramureșene, mesele fiind pline de alte bunătăți locale, de la pește afumat și plăcintă cu varză, până la horincă, faimosul rachiu din Maramureș. Participanții au avut ocazia să guste din toate aceste delicii și să se bucure de atmosfera autentică a locului.

Președintele AJVPS Maramureș, Cătălin Botiș, a declarat că în total s-au pregătit peste 1200 de litri de gulyás, ciolan cu fasole și ciorbă de pește, toate fiind preparate de bucătarii vânători și pescari ai zonei. „Este un bal unic în țară. Vedem că avem bucate din cele mai alese, tradițiile și obiceiurile din Maramureș se păstrează,” a adăugat unul dintre vizitatori.

CLUJ Live

Competiția ceaunelor de la Vișeul de Sus s-a încheiat cu premii pentru cele mai bune preparate, iar sărbătoarea a continuat cu dans, cântec și voie bună, așa cum se cuvine în Maramureș. Cei care au participat au plecat acasă cu amintiri frumoase și gustul inconfundabil al mâncărurilor tradiționale.

Astfel, Vișeul de Sus a demonstrat încă o dată că tradițiile culinare și bucuria de a găti împreună aduc oamenii mai aproape, transformând fiecare întâlnire într-o sărbătoare de neuitat.

CLUJ Live