Ia din Mărginimea Sibiului ar putea intra sub protecția Comisiei Europene

Cămașa din Mărginimea Sibiului, ceramica de Horezu și tehnica cioplitului lemnului din Maramureș ar urma să intre sub protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale, în urma unui nou program inițiat de Comisia Europeană, anunță directorul CNM ASTRA, Ciprian Ștefan Anghel, informează Turnul Sfatului, citat de G4Media.

Primii pași spre acest demers au fost făcuți încă dinaintea recentului scandal în care a fost implicat brandul Luis Vuitton.

„Trebuie avut în vedere un plan pentru meșteșuguri și produse specifice la nivel național. Mai e de lucru, dar pași s-au făcut în acest sens și se vor mai face.

Muzeul ASTRA a început prin Centrul de Activități și resurse regionale certificarea competențelor meșteșugărești, urmează o lărgire a plajei de meșteșuguri, iar la nivel de Minister există deschidere și suport.

În perioada următoare se vor întâmpla lucruri, dar acum e un context mai dificil, până după alegeri. Știu că doamna ministru (n.r. Raluca Turcan) va avea o intervenție legată de ”ia cu șinoare” din Mărginimea Sibiului, iar chestiunile concrete vor fi prezentate în viitorul apropiat”, a declarat Ciprian Ștefan Anghel.

Ministerul Culturii vrea să între în dialog cu reprezentanții Luis Vuitton

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, că intenţionează să se implice într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei Louis Vuitton pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale românești, conform Agerpres.

„În contextul discuţiilor din spaţiul public, cu referire la preluarea de către compania Louis Vuitton a modelului iei cu şinoare, specifică zonei Sibiului, vă pot spune că intenţionez să mă implic într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei, pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti. Voi reveni cu mai multe detalii, în zilele următoare; vă pot spune însă că abordarea va fi una în spiritul obţinerii recunoaşterii la nivel internaţional a valorii inestimabile a tradiţiei româneşti şi a transpunerii acestui ‘incident’ într-o oportunitate pentru a face cunoscută ia/cămaşa românească tradiţională, la nivel internaţional”, a afirmat ministrul Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.