Alegeri Europarlamentare 2024: Diaspora românească afișează diversitate în opțiuni

Alianța PSD-PNL domină voturile din diaspora în alegerile europarlamentare din 2024, conform rezultatelor parțiale. Exit poll-urile arată că alianța a obținut 21,33% din voturi, consolidându-și poziția de lider. Într-o competiție strânsă, Alianța Dreapta Unită și AUR se situează aproape de lider, cu 16,3%, respectiv 14,54% din voturi.

Surpriza vine din partea SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, care s-a clasat pe locul patru în preferințele alegătorilor din diaspora, obținând 13,58% din voturi. Cu toate acestea, Alianța PSD-PNL a acumulat cea mai mare parte a voturilor, totalizând 44,358 de voturi, în timp ce Alianța Dreapta Unită și AUR au obținut 33,901, respectiv 30,243 de voturi.

Alegeri Locale 2024: Emil Boc și Alin Tișe conduc în numărătoarea paralelă din Cluj-Napoca

Procesul de vot în străinătate s-a desfășurat pe parcursul a două zile, începând din Noua Zeelandă și încheindu-se pe coasta de vest a SUA și Canadei. Rezultatele parțiale indică un interes activ din partea comunității românești din diaspora și sugerează impactul pe care îl poate avea asupra configurării viitoare a Parlamentului European.

Pe de altă parte, exit poll-ul din țară, realizat de Curs Avangarde, arată că alianța PSD-PNL a obținut 54% din voturi, confirmându-și puternica poziție și în cadrul votului intern. AUR se clasează pe locul doi cu 14%, urmat de Alianța Dreapta Unită cu 11%. SOS România și REPER au obținut fiecare câte 3%, iar PUSL a înregistrat 2% din voturi. Aceste date subliniază diversitatea preferințelor electorale și importanța participării cetățenilor la procesul democratic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.