Până în prezent, 1.136 de cetățeni români și membrii familiilor acestora s-au înregistrat la Ambasada României din Beirut, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Personalul diplomatic român menține contactul constant cu aceștia, potrivit Agerpres.
„Situația de securitate este fluidă și evaluăm toate scenariile, bazându-ne pe informațiile din teren și pe dialogul cu partenerii europeni și regionali, pentru a nu expune persoanele la riscuri suplimentare și pentru a evita periclitarea vieții celor vulnerabili”, a explicat MAE. Ministerul a trimis echipe consulare mobile la Beirut și în alte state din regiune pentru a oferi asistență consulară românilor aflați în Liban.
MAE continuă să colaboreze strâns cu statele membre UE și partenerii din Orientul Mijlociu și pe plan internațional în ceea ce privește evoluția situației politice și de securitate din zonă. De asemenea, Ambasada României la Beirut își desfășoară activitatea în regim de permanență pentru a asigura protecția consulară a cetățenilor români din Liban.
Încă din octombrie 2023, ministerul a emis un avertisment de călătorie la nivel maxim („Evitați orice călătorie!”) pentru Liban. Acest avertisment rămâne în vigoare și a fost comunicat atât individual cetățenilor înregistrați la ambasadă, cât și prin canalele oficiale și rețelele de socializare ale misiunii diplomatice române.
De asemenea, MAE continuă să avertizeze asupra riscurilor majore de securitate, inclusiv asupra impredictibilității escaladării conflictelor, care afectează și disponibilitatea zborurilor comerciale. Ministerul le recomandă insistent cetățenilor români din Liban să părăsească țara prin zborurile disponibile.
Având în vedere agravarea situației, MAE a reiterat necesitatea ca românii din Liban să își înregistreze prezența la ambasadă pentru a facilita acordarea protecției consulare, dacă va fi nevoie.