Banca Națională a României (BNR) avertizează asupra creșterii numărului de tentative de fraudă de tip spoofing, prin care atacatorii folosesc identitatea vizuală a BNR sau a altor instituții oficiale pentru a înșela publicul.

„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată”, transmite instituția.

Obiectivul atacatorilor: date personale și tranzacții frauduloase

Scopul acestor tentative este de a determina victima să ofere informații confidențiale, să instaleze aplicații suspecte sau să efectueze tranzacții financiare periculoase.

„Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, mai precizează BNR.

Comunicările oficiale BNR – doar pe canalele verificate

BNR subliniază că nu transmite niciodată mesaje prin care solicită date personale sau financiare. Singurele canale oficiale de comunicare sunt:

  • Website-urile: bnr.ro și bnro.ro

  • Conturile de social media: LinkedIn, X, Instagram și YouTube

    Tehnici tot mai sofisticate: deepfake și apeluri simulate

    Noua generație de atacuri poate include și mesaje audio sau video false (deepfake) în care apar persoane care se prezintă drept angajați ai BNR.

    „Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, avertizează instituția.

    Semnale de alarmă pentru utilizatori

    BNR îndeamnă cetățenii să fie extrem de precauți, mai ales în fața promisiunilor de câștiguri rapide sau investiții „sigure”.

    „Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.”