Procurorii turci investighează presupuse fapte de corupție legate de atribuirea unor licitații publice, precum și acuzații de susținere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație desemnată drept teroristă de Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Reținerea primarului Istanbulului

În acest context, primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a fost reținut și dus la sediul poliției. “Imamoglu a fost reținut și se află acum la sediul poliției”, a confirmat un purtător de cuvânt al edilului.

Restricții și măsuri de securitate

Pentru a preveni eventualele proteste, autoritățile turce au închis mai multe drumuri din Istanbul și au interzis manifestațiile publice pentru următoarele patru zile.

Impactul asupra alegerilor prezidențiale

Reținerea lui Imamoglu vine cu doar câteva zile înainte ca Partidul Popular Republican, principala formațiune de opoziție, să organizeze alegeri interne pentru desemnarea candidatului său la viitoarele alegeri prezidențiale.

Deși scrutinul este programat pentru 2028, speculațiile privind organizarea unor alegeri anticipate au fost intensificate. Dacă un nou scrutin este convocat înainte de expirarea mandatului său actual, președintele Recep Tayyip Erdogan ar putea susține că acesta nu este finalizat, permițându-i astfel să candideze din nou, evitând astfel limita constituțională de două mandate consecutive.

Reacția lui Imamoglu

Într-un mesaj postat pe rețeaua X, Imamoglu a reacționat dur la reținerea sa, susținând că este vorba de o încercare de a împiedica opoziția să participe la alegeri.

“O mână de oameni încearcă să fure voința oamenilor. Sute de polițiști au fost trimiși la ușa casei mele, casa celor 16 milioane de locuitori ai Istanbulului”, a scris acesta.

Cu o zi înainte de reținerea sa, Universitatea din Istanbul a decis anularea diplomei lui Imamoglu, invocând “nereguli” în procesul obținerii acesteia.

CNN a subliniat că această măsură reprezintă o lovitură nu doar pentru primarul Istanbulului, ci și pentru întreaga opoziție, având în vedere că un candidat la președinție trebuie să dețină o diplomă de studii superioare.

Reacția opoziției

Opoziția a reacționat prompt la această decizie, anunțând că o va contesta în instanță, susținând că hotărârea consiliului universității este ilegală.