Timp de aproape 75 de ani, un general american de patru stele a fost responsabil de supravegherea tuturor operațiunilor NATO din Europa, o poziție inaugurată de Dwight D. Eisenhower, eroul celui de-Al Doilea Război Mondial și viitor președinte al SUA. Totuși, administrația Trump analizează posibilitatea de a renunța la această comandă, conform unor oficiali din domeniul apărării citați de NBC News, conform MediaFax.

Restructurarea Pentagonului și posibila pierdere a rolului de SACEUR


Departamentul Apărării întreprinde o reorganizare amplă a comandamentelor militare ale SUA, iar una dintre opțiunile analizate ar presupune renunțarea la poziția de Comandant suprem al forțelor aliate NATO în Europa (SACEUR). Generalul care ocupă în prezent această funcție este, totodată, și șeful Comandamentului European al SUA, având un rol crucial în coordonarea sprijinului acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Nu este clar cât timp ar putea dura această reorganizare și în ce măsură ar putea fi modificată până la finalizare. În plus, Congresul Statelor Unite ar putea interveni dacă membrii săi s-ar opune acestei inițiative.

O schimbare cu impact major asupra Alianței Transatlantice


În cazul în care SUA ar renunța la această poziție, schimbarea ar fi simbolică, dar extrem de importantă pentru echilibrul de putere în cadrul NATO. Alianța Nord-Atlantică a fost un pilon fundamental al securității europene de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar un astfel de pas ar putea fi perceput ca un semnal de distanțare din partea Washingtonului.

„Pentru Statele Unite, renunțarea la rolul de comandant suprem aliat al NATO ar fi văzută în Europa ca un semnal semnificativ de îndepărtare de alianță”, a declarat amiralul în retragere James Stavridis, fost SACEUR și șef al Comandamentului European între 2009 și 2013.

„Ar fi o greșeală politică de proporții epice, iar odată ce renunțăm la ea, ei nu o vor da înapoi. Am pierde o cantitate enormă de influență în cadrul NATO, iar acest lucru ar fi văzut, în mod corect, ca fiind probabil primul pas spre părăsirea completă a Alianței”, a adăugat Stavridis într-un e-mail.

Dacă SUA va decide să renunțe la această funcție, impactul asupra NATO și a relațiilor transatlantice ar putea fi profund, marcând o posibilă schimbare de paradigmă în politica externă americană.