Uniunea Europeană face un pas decisiv în direcția afirmării ca putere globală în domeniul inteligenței artificiale, prin lansarea oficială a Planului de acțiune pentru Continentul IA. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Summitului dedicat inteligenței artificiale de la Paris, potrivit MediaFax.

„Europa are toate atuurile pentru a deveni un lider global în inteligența artificială”, a declarat von der Leyen.

Planul vine ca răspuns la competiția tot mai intensă între marile puteri globale și reflectă dorința UE de a transforma punctele sale forte – industrii solide, excelență științifică și resurse umane valoroase – în avantaje competitive durabile.

1. Rețea de AI Factories și supercalculatoare europene

Pentru a sprijini dezvoltarea și implementarea tehnologiilor AI, Comisia Europeană va investi în AI Factories, centre regionale care vor utiliza rețeaua de supercalculatoare europene pentru a susține startup-uri, cercetători și industrie.

În plus, se pregătește lansarea AI Gigafactories, centre de inovație care vor integra peste 100.000 de cipuri AI, destinate dezvoltării unor modele AI de ultimă generație.

2. Date de calitate pentru algoritmi de încredere

Accesul la seturi de date consistente și standardizate este esențial pentru dezvoltarea unor modele AI performante. În acest sens, UE va lansa în 2025 Strategia pentru Uniunea Datelor, în paralel cu înființarea unor Data Labs menite să creeze o piață unificată a datelor în Europa.

3. Adoptarea AI în sectoare-cheie: de la sănătate la administrație

Statisticile arată că doar 13,5% dintre companiile europene folosesc soluții AI. Pentru a crește gradul de adopție, Comisia pregătește strategia Apply AI, ce va fi implementată cu ajutorul AI Factories și al Centrelor Europene de Inovație Digitală (EDIHs).

Sectoarele vizate sunt esențiale: sănătate, educație, industria auto, transport și administrație publică.

4. Investiții masive în competențe și formare profesională

Un alt pilon esențial al planului este dezvoltarea capitalului uman. UE lansează inițiative precum:

  • AI Skills Academy, pentru formare avansată,

  • Bursele Marie Skłodowska-Curie, dedicate cercetării,

  • Talent Pool, un program pentru atragerea experților din afara UE prin migrație legală.

Scopul este acela de a consolida o forță de muncă pregătită pentru era AI.

5. Reglementare clară prin AI Act și suport pentru companii

Intrat în vigoare în august 2024, AI Act stabilește reguli clare privind dezvoltarea și utilizarea AI, promovând o abordare echilibrată între inovație și protecția drepturilor fundamentale.

Pentru a sprijini implementarea conformă a noilor norme, Comisia va lansa AI Act Service Desk, un punct unic de informare și asistență pentru companii.

Europa vrea să devină „polul AI” al lumii

Prin Planul de acțiune pentru Continentul IA, Uniunea Europeană nu doar că dorește să recupereze decalajele față de SUA și China, ci vizează să devină un model global de dezvoltare etică, sustenabilă și performantă în inteligența artificială.

„Vrem să valorificăm inovația tehnologică, dar fără a pierde din vedere valorile europene”, a subliniat Ursula von der Leyen.