În cadrul unei ample campanii de verificare, inspectorii ANSVSA au controlat peste 7.000 de unități autorizate sanitar-veterinar și 830 de mijloace auto. Acțiunile s-au desfășurat în locații precum supermarketuri, piețe, abatoare, pensiuni, unități de alimentație publică și de procesare a alimentelor, având ca obiective principale prevenirea riscurilor de toxiinfecții alimentare și combaterea comerțului ilegal cu produse din carne de porc provenite din zone afectate de Pesta Porcină Africană (PPA).
Rezultatele controalelor: amenzi și produse retrase
ANSVSA a raportat rezultate semnificative în urma acțiunilor de control. S-au aplicat amenzi în valoare totală de 9,617 milioane de lei și au fost retrase de la comercializare 10 tone de produse alimentare, precum și 5.817.443 de ouă de consum. Sancțiunile au vizat nereguli legate de depozitare, etichetare, manipulare și comercializare a produselor alimentare care nu respectau normele de igienă.
Fără cazuri de toxiinfecții alimentare raportate
„Datorită eforturilor depuse de echipele de control, nu au fost raportate cazuri de toxiinfecții alimentare în această perioadă, ceea ce reprezintă un rezultat excelent al acțiunilor noastre de protejare a sănătății publice”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, citat în comunicat.
Monitorizare continuă pentru siguranța alimentară
ANSVSA asigură supravegherea constantă a operatorilor din industria alimentară, prin activități specifice menite să garanteze cetățenilor accesul la produse alimentare sigure. Instituția subliniază importanța protejării sănătății publice și a asigurării unui comerț responsabil, contribuind astfel inclusiv la un turism sigur.
Recomandări pentru consumatori
Consumatorii sunt îndemnați să fie vigilenți atunci când achiziționează produse alimentare. Verificarea etichetelor și a condițiilor de păstrare este esențială pentru a se asigura că acestea respectă standardele de siguranță alimentară.