vineri, decembrie 13, 2024

2024 se preconizează că va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată

Autor:

Data:

Autor

Data

Categorie

Un raport recent al Serviciului Copernicus, publicat cu doar o săptămână înainte de summitul COP29 din Azerbaidjan, subliniază că anul 2024 a stabilit noi recorduri globale de temperatură. Datele arată că, în ultimele 12 luni, temperaturile medii globale au fost cu 1,62 grade Celsius mai ridicate comparativ cu perioada preindustrială (1850-1900), când arderea masivă a combustibililor fosili a început să accelereze schimbările climatice.

În plus, octombrie 2024 a devenit a doua cea mai caldă lună octombrie din istorie, cu o creștere de 1,65 grade Celsius față de nivelurile de dinaintea industrializării. Experții Copernicus au subliniat că dioxidul de carbon se acumulează în atmosferă mai rapid ca niciodată, cu o creștere de peste 10% a concentrațiilor în ultimele două decenii. În 2015, liderii globali s-au angajat să limiteze încălzirea la maximum +1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că atingerea acestei limite este tot mai puțin probabilă, fiind posibil ca temperaturile să se dubleze față de obiectivul stabilit.

Dr. Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus, a declarat că temperaturile record ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a crește ambițiile în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. „Aceste temperaturi extrem de ridicate trebuie să ne motiveze să consolidăm obiectivele climatice, un subiect cheie la summitul COP29”, a explicat ea.

Raportul vine în contextul alegerilor din SUA, câștigate de Donald Trump, care anterior a numit „schimbările climatice o farsă” și și-a exprimat intenția de a slăbi politicile de mediu. În timpul primului său mandat, Trump a retras SUA din Acordul de la Paris, care urmărește menținerea încălzirii globale sub 1,5 grade Celsius. Joe Biden a readus țara în acord, însă Trump plănuiește, dacă va reveni la Casa Albă, să ignore sau să retragă din nou Statele Unite din acest angajament, susținut de companiile din industria petrolului și cărbunelui.

Cercetătorii în domeniul climei avertizează că trăim acum cea mai caldă perioadă din ultimii 100.000 de ani, de la sfârșitul ultimei Ere Glaciare, încheiată acum 11.000 de ani. Recent, ONU a declarat că ritmul actual al emisiilor de carbon va genera o încălzire catastrofală de 3,1 grade Celsius în acest secol, chiar și dacă toate angajamentele climatice existente ar fi respectate. Această situație ar conduce totuși la o creștere devastatoare de 2,6 grade Celsius, subliniind gravitatea crizei climatice.