Controverse la Paris: Pasageri din România supuși controlului de către poliția franceză, în pofida intrării în AirSchengen

Pe data de 1 aprilie, pasagerii unui zbor din România au fost supuși unui control neașteptat de către polițiștii din Franța la sosirea în Paris. Acest incident a avut loc după ce România a intrat oficial în AirSchengen, însă se pare că realitatea de teren este diferită de ceea ce arată documentele oficiale. Printre pasagerii aflați în avion se număra și europarlamentarul Vlad Gheorghe, care a relatat întâmplarea.

Conform relatărilor, la momentul în care europarlamentarul Vlad Gheorghe a cerut explicații agenților de poliție, aceștia au dat din umeri și au declarat că urmează ordinele superiorilor lor.

“În avion se afla și europarlamentarul Vlad Gheorghe, care a filmat în aeroportul din Paris și a postat imaginile pe internet”, citează ȘtiriDiaspora.ro.

Într-o postare pe platforma TikTok, Vlad Gheorghe a descris situația: “Niciun #schengen: m-a oprit poliția la avion la #Paris! Discriminarea continuă, îi umplu de plângeri! Inițial au vorbit în engleză. Când s-au prins că e de rău, n-au mai știut decât franceza. Ghinion, că știm și franceza și am putut comunica. Nu au reușit să ofere nicio explicație”.

Această întâmplare ridică semne de întrebare cu privire la implementarea efectivă a acordului AirSchengen în cazul României și stârnește discuții cu privire la posibilele motive ale controalelor suplimentare impuse pasagerilor români în alte țări membre Schengen.