AUR acuză un plan de subminare a industriei naționale prin contractul de elicoptere Airbus

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică dur recenta discuție dintre premierul Marcel Ciolacu și omologul său francez, Michel Barnier, privind un posibil transfer de tehnologie militară și dezvoltarea fabricii Airbus Helicopters din Ghimbav pentru a fabrica elicoptere pe baza unor comenzi ale statului român.

Potrivit AUR, această propunere ascunde un plan “antinațional” prin care ar fi afectate industria de apărare și economia României, în beneficiul companiei franceze Airbus. În opinia AUR, Franța exercită presiuni de mai mulți ani pentru a determina România să achiziționeze 200 de elicoptere H225M, un contract estimat la aproximativ 5 miliarde de dolari, care ar suprasolicita bugetul românesc. AUR susține că elicopterul H225M este inferior altor modele disponibile pe piață, cum ar fi Blackhawk-ul american, având specificații mai slabe la capitolele raza de acțiune, viteza ascensională și capacitatea de transport.

AUR subliniază că România, prin fabrica IAR Ghimbav, deține licența pentru modelul Puma încă dinainte de 1989, putând adapta și produce local elicoptere pentru nevoile militare, așa cum a făcut deja pentru Armata Română cu modelele Puma Socat și Puma Naval.

“Industria aeronautică românească poate face același lucru ca Airbus, adică să echipeze elicoptere civile pentru uz militar. Este lipsit de sens să cumpărăm de la francezi când putem produce noi,” a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR. Acesta adaugă că elicopterele H225M ar fi mai potrivite pentru operațiuni în fostele colonii franceze, nu pentru apărarea României pe flancul estic al NATO, unde amenințarea principală o reprezintă Rusia.

AUR mai avertizează că fabrica Airbus Helicopters din Ghimbav, amplasată lângă IAR Ghimbav, urmărește să atragă forță de muncă experimentată de la concurența românească, subminând astfel competitivitatea industriei autohtone. În opinia reprezentanților AUR, președintele României ar trebui să își folosească prerogativele constituționale pentru a proteja interesele naționale, blocând acorduri care ar pune în pericol economia națională și securitatea României.

Un model pentru România, consideră AUR, ar putea fi contractul dintre Polonia și compania americană Sikorsky, prin care polonezii produc local elicoptere Blackhawk în fabrica de la Mielec, întărind astfel industria națională.

CMF:31240006