Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis președintelui american Joe Biden că Israelul ia în calcul lovirea forțelor militare iraniene, nu a infrastructurii petroliere sau nucleare a Iranului, ca răspuns la un atac cu rachete lansat de Teheran asupra Israelului, relatează Washington Post, conform AFP.
La începutul lunii octombrie, Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, ca răspuns la uciderea liderilor Hamas, Ismail Haniyeh, și Hezbollah, Hassan Nasrallah, precum și a unui general al Gardienilor Revoluției, în urma unui atac israelian în apropiere de Beirut.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a promis un răspuns „mortal, precis și surprinzător” împotriva Iranului, acesta fiind al doilea atac iranian de acest fel în mai puțin de șase luni.
Netanyahu a discutat recent cu președintele Biden, prima conversație după mai mult de șapte săptămâni, în care a spus că planifică o lovitură asupra infrastructurii militare iraniene, au declarat surse citate de Washington Post. Biden, însă, i-a avertizat pe israelieni să nu atace siturile nucleare sau petroliere iraniene.
Teheranul, la rândul său, a avertizat că orice atac asupra infrastructurii sale va atrage un „răspuns și mai puternic”, iar un general al Gardienilor Revoluției a declarat că lovirea siturilor nucleare sau energetice ar fi considerată o „linie roșie”.
Atacul israelian, care ar fi parte dintr-o „serie de răspunsuri”, ar urma să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie, dar va fi calibrat pentru a evita percepția de „ingerință politică”.
Nici biroul lui Netanyahu, nici Casa Albă nu au comentat situația, însă surse americane au afirmat că Netanyahu a avut o „poziție mai moderată” în convorbirea cu Biden, ceea ce a contribuit la decizia președintelui american de a trimite un sistem avansat de apărare antirachetă, THAAD, în Israel.