Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an, păstrând de asemenea ratele facilității de creditare (Lombard) la 7,5% și ale facilității de depozit la 5,5% pe an. Totodată, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută rămân la același nivel.
BNR a redus anterior rata dobânzii de politică monetară de două ori în acest an: în iulie de la 7% la 6,75%, iar în august la 6,5%. Dobânda nu mai fusese ajustată din ianuarie 2023.
Inflația anuală a scăzut la 4,62% în septembrie, de la 5,1% în august, în mare parte datorită ieftinirii combustibililor și energiei, pe fondul scăderii cotației țițeiului. Totuși, această reducere a fost contrabalansată de creșterile prețurilor la alimente și produse din tutun. „Pe ansamblul trimestrului III 2024, rata anuală a inflației a continuat să scadă, dar mai lent decât se anticipa”, menționează BNR.
Inflația CORE2 ajustat a coborât în septembrie la 5,6%, influențată de efectele dezinflaționiste ale unor subcomponente non-alimentare și de scăderea prețurilor importurilor. Cu toate acestea, creșterea costurilor salariale și prețurile mai mari la anumite mărfuri au atenuat această scădere.
Economia a crescut cu 0,9% în trimestrul II 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, susținută de consumul gospodăriilor, dar afectată de o încetinire a formării brute de capital fix și de o influență negativă a exportului net. „Cele mai recente date indică o creștere economică trimestrială modestă în semestrul II”, arată BNR.
În sectorul muncii, rata șomajului a urcat la 5,5% în trimestrul III, iar salariile brute nominale au înregistrat o creștere anuală de 16,8% în iulie-august. Pe piața monetară, principalele cotații au rămas stabile în octombrie, dar randamentele titlurilor de stat au crescut, reflectând evoluțiile internaționale. De asemenea, leul a rămas stabil față de euro, dar s-a depreciat față de dolar.
Creditul pentru sectorul privat a crescut în septembrie cu 8,4%, susținut de împrumuturile în lei acordate atât companiilor, cât și populației. „Ponderea creditului în lei a urcat la 69,8%”, subliniază BNR.