BREAKING NEWS| Surse: CCR cere renumărarea voturilor

Potrivit unor surse Digi24, CCR a cerut renumărarea voturilor din turul I al alegerilor prezidențiale de pe 24 noiembrie. Rămâne de văzut dacă această solicitare a CCR o să fie acceptată.

Curtea Constituțională a României (CCR) analizează cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, depuse de Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș. În ședința programată pentru vineri, 29 noiembrie, CCR va examina și solicitarea de validare a rezultatului alegerilor și confirmarea celor doi candidați care vor participa în turul al doilea. În acest context, Curtea a solicitat documente suplimentare de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Totodată, joi are loc la Palatul Cotroceni o ședință a CSAT pe tema amenințărilor cibernetice la adresa procesului electoral, inclusiv a acțiunilor unor actori statali și non-statali asupra infrastructurilor IT&C.

Argumentele contestatarilor

Sebastian Constantin Popescu acuză că legea electorală a fost încălcată de către Călin Georgescu, despre care susține că și-a finanțat ilegal campania electorală cu sprijin din partea unor entități statale externe, având ca scop destabilizarea României. Popescu arată că, deși raportul oficial al AEP indică cheltuieli de zero lei pentru campania lui Georgescu, acesta a desfășurat activități ample de promovare online și a obținut peste 2,1 milioane de voturi, implicând resurse semnificative care nu au fost raportate.

Cristian Terheș, în cadrul unei conferințe de presă, a susținut că alegerile au fost fraudate, ceea ce a influențat clasamentul primilor doi candidați. El a făcut referire la postări și live-uri pe Facebook ale unor membri marcanți ai USR, precum Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu, care i-au îndemnat pe românii din diaspora să voteze pentru Elena Lasconi. Terheș a subliniat că diferența de voturi dintre locurile 2 și 3 a fost foarte mică și că în ziua votului s-au folosit boți care au continuat să promoveze un candidat, încălcând legea.

Prevederile legale

Conform articolului 52 din Legea 370/2004 privind alegerea Președintelui României, CCR poate anula alegerile dacă fraudele constatate au afectat stabilirea rezultatelor în mod semnificativ. În acest caz, scrutinul ar trebui repetat în a doua duminică de la anularea alegerilor. Cererile de anulare pot fi depuse în termen de trei zile de la închiderea votării, fiind necesar ca acestea să fie motivate și însoțite de dovezi. CCR trebuie să ia o decizie până la data prevăzută pentru publicarea rezultatelor oficiale.

Contextul alegerilor

Conform rezultatelor anunțate de Biroul Electoral Central, primii doi candidați calificați în turul al doilea sunt Călin Georgescu, candidat independent, și Elena Lasconi, susținută de USR. Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru 8 decembrie în țară și între 6-8 decembrie în diaspora. Campania electorală pentru turul doi începe imediat după publicarea oficială a datelor și se încheie în ziua premergătoare votului.

Reacții politice

Călin Georgescu a calificat situația drept inacceptabilă: „Este ceva de neimaginat ce se întâmplă. Asta ar însemna că indiferent ce președinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic.”

La rândul său, Elena Lasconi, candidatul USR, a criticat posibilitatea anulării primului tur de scrutin: „Cred că dacă s-ar întâmpla asta, ar fi o încălcare gravă a democrației. Deja au încălcat democrația atunci când un candidat – Diana Șoșoacă – a fost scos din cursă prin decizia Curții Constituționale. Instituțiile statului nu și-au făcut treaba înainte.”

CCR urmează să decidă dacă va valida rezultatele primului tur sau dacă va dispune repetarea acestuia.

Surse: Digi24; ȘtirileProTV.ro

Știre în curs de actualizare