Comisia Europeană, îngrijorată de operațiuni de influență online care vizează alegerile din România

Comisia Europeană și-a reiterat vineri preocupările legate de dovezile tot mai numeroase privind o posibilă operațiune de influență străină coordonată care afectează alegerile prezidențiale în desfășurare din România, în special prin intermediul platformei TikTok, potrivit Agerpres.

Vicepreședinta executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, a confirmat acest lucru într-o postare pe platforma X (fostă Twitter):
„Suntem îngrijorați de indicii privind operațiuni de influență online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok”, a scris politiciana finlandeză, subliniind măsurile adoptate de Comisie în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA).

Aceleași îngrijorări au fost reluate de purtătorul de cuvânt al Comisiei, Thomas Regnier, în cadrul unei conferințe de presă.
„Acesta este motivul pentru care, începând de ieri, Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA. Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informații, de data aceasta privind aspectele ridicate în documentele declasificate de autoritățile române, precum și cu privire la măsurile luate de TikTok în urma acestor aspecte”, a declarat Regnier. El a subliniat că platforma are la dispoziție doar 24 de ore pentru a răspunde cererii.
„De ce este un termen atât de scurt? Tocmai pentru că TikTok trebuie să își sporească resursele pentru a contracara manipulările de informații înaintea alegerilor din weekendul care urmează”, a adăugat oficialul.

Solicitări urgente și măsuri suplimentare

Comisia a emis joi un „ordin de reținere” pentru TikTok în temeiul DSA, obligând platforma să înghețe și să păstreze datele legate de riscurile sistemice care ar putea afecta procesele electorale și discursul civic în Uniunea Europeană. De asemenea, TikTok trebuie să furnizeze toate documentele și informațiile interne referitoare la:

  • funcționarea sistemelor de recomandare,
  • măsurile de prevenire a manipulării informațiilor,
  • încălcările termenilor de utilizare care interzic monetizarea pentru promovarea conținutului politic.

Aceste măsuri vin în contextul unor suspiciuni accentuate privind interferențe externe, inclusiv informații recent declasificate de autoritățile române care indică posibile operațiuni de influență străine.