Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban au avut miercuri o discuție telefonică axată pe conflictul din Ucraina și pe consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul energetic, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de EFE, potrivit Agerpres.
În cadrul conversației, cei doi lideri au avut „un schimb substanțial de opinii” despre situația din Ucraina. Premierul Ungariei și-a exprimat „interesul de a sprijini căutarea comună a unor soluții politico-diplomatice la criză, ținând cont de contactele sale cu o serie de lideri occidentali”, a transmis Kremlinul.
Pe de altă parte, președintele Putin a subliniat poziția Rusiei cu privire la conflict, acuzând „politica distructivă a regimului de la Kiev, care continuă să excludă posibilitatea unei soluții pașnice”. Liderul de la Kremlin a reiterat că Rusia este deschisă negocierilor, însă a pus vina pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru blocarea dialogului: „Zelenski a interzis prin decret orice fel de negociere cu partea rusă, ceea ce a devenit un obstacol insurmontabil în căutarea unei soluții politice.”
Poziția lui Viktor Orban
Viktor Orban, un susținător al dialogului cu Rusia în cadrul Uniunii Europene, a continuat să pledeze pentru o soluționare diplomatică a conflictului. Premierul ungar a criticat lipsa de voință a liderilor europeni de a recunoaște ceea ce el consideră o „înfrângere” a Ucrainei în război. În acest context, Orban și-a exprimat speranța că Donald Trump, președintele ales al SUA, va putea impulsiona inițiativele de pace.
Premierul Ungariei a fost recent în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu Donald Trump la reședința acestuia din Mar-a-Lago, Florida. La întâlnire au mai participat personalități precum Elon Musk, Michael Waltz, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto și Gellert Jaszai, director executiv al companiei 4iG.
Teme adiționale abordate
În discuția telefonică, Putin și Orban au analizat și evoluțiile din Orientul Mijlociu, „în contextul evenimentelor recente din Siria”, unde regimul lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei, a fost răsturnat.
De asemenea, cei doi lideri au discutat despre colaborarea economică și energetică dintre țările lor. „În pofida sancțiunilor occidentale, comerțul bilateral și cooperarea economică continuă să progreseze în termeni generali”, a precizat Kremlinul. „În special, ei și-au concentrat atenția asupra dezvoltării viitoare a unor proiecte energetice reciproc avantajoase.”
Această colaborare economică subliniază apropierea dintre Moscova și Budapesta, într-un moment în care relațiile Ungariei cu restul Uniunii Europene rămân tensionate.