TikTok a eliminat sau blocat peste 300.000 de conturi suspectate de spam în timpul alegerilor prezidențiale din România, potrivit unor informații prezentate de europarlamentarul Cristian Terheș, președintele Partidului Național Conservator Român (PNCR), în cadrul Comisiei speciale a Parlamentului European pentru Scutul Democrației (EUDS).

În ședința din 17 februarie 2025, Cristian Terheș a citat un comunicat oficial al TikTok, care detaliază amploarea fenomenului. „TikTok a spus că, după o anchetă mai aprofundată, citez: ‘au eliminat 115.000 de conturi false doar din România și au blocat peste 400.000 de conturi spam’”, a declarat europarlamentarul.

Rețea de conturi din Turcia, implicată în spam electoral

Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte semnalate de Terheș este faptul că o parte din aceste conturi ar fi fost operate din afara României. „Pe 17 decembrie, TikTok a publicat că ‘o rețea de 4.453 de conturi cu 8.800 de urmăritori, care a operat din Turcia, a vizat publicul român’”, a afirmat el.

Europarlamentarul a cerut explicații privind proveniența acestor conturi și măsurile care pot fi luate pentru a preveni astfel de interferențe. „Cine au fost aceste conturi care au fost operate din Turcia? Aș dori să întreb invitații”, a spus Terheș.

TikTok a actualizat constant ancheta

Platforma TikTok a continuat să investigheze situația și, la începutul acestui an, a anunțat noi măsuri. „Au actualizat din nou comunicatul de presă pe 7 ianuarie anul acesta și au spus că ‘au blocat 116.000 de conturi spam și au eliminat 59.000 de conturi suplimentare’”, a precizat Terheș.

În total, rețeaua de socializare a eliminat sau blocat peste 300.000 de conturi suspectate de a fi folosite pentru influențarea alegerilor din România.

Terheș cere măsuri împotriva manipulării online

Fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, Cristian Terheș a fost cel care a depus plângerea inițială la Curtea Constituțională a României, cerând anularea primului tur. Deși plângerea sa s-a referit la o altă problemă electorală, el a atras atenția asupra riscurilor pe care rețelele sociale le implică în campaniile electorale.

„Problema nu este că un candidat a mers în anumite comunități și a făcut campanie. Era dreptul lui. Întrebarea este ce se poate face și nu fusese făcut deja pentru a preveni astfel de manipulări?”, a subliniat europarlamentarul.

În contextul acestor dezvăluiri, rămâne de văzut dacă instituțiile europene vor lua măsuri suplimentare pentru a combate fenomenul de spam electoral și influența conturilor false în procesele democratice.