Curtea de Conturi a României consolidează colaborarea cu Coreea de Sud pentru perfecționarea auditului public

Sursă Foto: Curtea de Conturi a României

Personalul Curții de Conturi a României va participa la cursuri de pregătire profesională în cadrul Institutului de Formare în Audit și Inspecție al instituției omoloage din Coreea de Sud, pentru a sprijini dezvoltarea activităților de audit și pentru a crește performanța instituțională în domeniile prioritare, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat oficial, o delegație a Curții de Conturi a României, condusă de președintele Mihai Busuioc și de vicepreședintele Ion Mocioalcă, a vizitat Republica Coreea între 21 și 25 octombrie, la invitația lui Jaehae Choe, președintele Consiliului de Audit și Inspecție al Coreei (BAI). Această vizită oficială s-a desfășurat pe baza acordului de cooperare dintre cele două instituții supreme de audit (SAI) și a avut drept obiectiv intensificarea schimburilor de experiență în ceea ce privește strategia de planificare și analiza de risc în activitatea de audit.

„Trebuie să ne întărim rolul de partener fidel al cetățenilor, prin care ne-am asumat să fim transparenți și relevanți. Consolidarea relațiilor în cadrul comunității Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit (INTOSAI) ne asigură suportul SAI-urilor care se confruntă cu provocări similare. Este esențial să avem oportunitatea de a aduce plusvaloare misiunilor desfășurate în domenii cheie prin prisma experienței instituțiilor omoloage”, a declarat Mihai Busuioc, potrivit comunicatului.

La rândul său, președintele BAI, Jaehae Choe, a subliniat necesitatea adaptării rolului SAI-urilor pentru a răspunde provocărilor actuale. „La fel ca și președintele Mihai Busuioc, de la preluarea mandatului, am pus accent pe dezvoltarea componentei de audit pentru ca aceasta să fie în concordanță cu standardele și bunele practici internaționale. Focusul misiunilor de audit trebuie să fie corelat cu dezvoltarea economică a țărilor noastre, implicit cu necesitățile generate de schimbările rapide din societate. În final, scopul fiecărei instituții supreme de audit este de a monitoriza modul în care sunt gestionate fondurile publice, astfel încât activitatea noastră să aibă impactul social așteptat de cetățeni”, a afirmat acesta.

O prezentare susținută de experții BAI în timpul discuțiilor a abordat provocările societale actuale, exemplificând cazul copiilor vulnerabili neînregistrați în sistemul de evidență al populației din Coreea de Sud, o problemă tot mai acută pe fondul unei rate scăzute a natalității, care a ajuns în 2023 la 0,72 – una dintre cele mai mici în rândul statelor OCDE. Aceste discuții au subliniat importanța prioritizării în activitatea de audit a domeniilor de interes pentru societate.

În finalul întrevederii, cele două părți au convenit asupra unui program de instruire pentru personalul Curții de Conturi a României în cadrul Institutului de Formare în Audit și Inspecție al SAI Coreea. De asemenea, vizita a avut un rol important în consolidarea profilului internațional al Curții de Conturi a României, un obiectiv inclus în actuala Strategie de Dezvoltare Instituțională 2023-2028.

În timpul vizitei, delegația a avut o întrevedere și cu ambasadorul României în Republica Coreea, Cezar Manole Armeanu, unde discuțiile s-au axat pe colaborarea în gestionarea finanțelor publice, în acord cu obiectivele Parteneriatului strategic dintre România și Coreea de Sud, și pe întărirea legăturilor tradiționale dintre cele două state.