miercuri, decembrie 11, 2024
ROMANIAEDITORIAL | Tinerețe fără bătrânețe

EDITORIAL | Tinerețe fără bătrânețe

Autor:

Data:

Autor

Data

Categorie

O carieră fără de sfârșit este, în mod cert, visul oricărui fotbalist. Acel fotbalist care a simțit de multe ori că are lumea la picioare. Victorii, emoții, bucurii, lacrimi, aplauze, descurajări. Toate fac parte din viața unui sportiv. Din păcate, viața de sportiv este limitată de timp. Totuși, fiecare moment grandios te face să uiți preț de câteva clipe sau zile că activitatea sportivă se va încheia într-o bună zi. Pentru că victoriile te motivează să obții alte victorii. Iar înfrângerile te motivează să o iei de la capăt, tot în ideea de a căpăta mentalitatea de învingător.

Andrei Cristea este un personaj care se încadrează perfect în valorile descrise mai sus. Încă din primii ani ai carierei și până spre finalul ei a demonstrat că fotbalul îi definește viața, dar mai ales personalitatea. Fie că a înscris mai multe goluri sau mai puține într-un sezon competițional, reușitele sale contau enorm de mult la final. Era, asemeni multor jucători de referință din fotbalul românesc, omul potrivit, la locul potrivit și în momentul potrivit.

START MINUNAT DE CARIERĂ. A CONTRIBUIT LA ELIMINAREA VALENCIEI DIN CUPA UEFA, APOI LA CÂȘTIGAREA UNUI TITLU ÎN ROMÂNIA

Cele două goluri marcate în poarta Valenciei, la aproape 21 de ani, în 16-imile Cupei UEFA, reprezintă un prim punct de reper în cariera atacantului născut la Bacău. Unu la mână, Steaua (în prezent FCSB) pierduse cu 2-0 în Spania. Doi la mână, Valencia era deținătoarea Cupei UEFA. Și, cel mai important, prima repriză din a doua manșă cu liliecii se încheiase la egalitate, 0-0. Dar apoi, Cristea a înscris de două ori pe vechiul stadion Ghencea, roș-albaștrii au ajuns la penalty-uri, unde au reușit să transforme mai multe lovituri de pedeapsă decât formația spaniolă și să se califice, astfel, în optimile competiției. Ce nu își amintește la fel de multă lume este că în sezonul 2004-2005, când roș-albaștrii au câștigat campionatul, o contribuție mică, dar decisivă a avut-o Cristea. A înscris 7 goluri, dintre care unul într-un 1-0 cu Dinamo în etapa a patra și altul într-un 2-1 cu Poli Timișoara din runda cu numărul 30 (ultima a sezonului). Adăugăm și o dublă într-un 5-0 cu FC Național din etapa a 12-a. Și ce credeți? La finalul campionatului, între Steaua și Dinamo era o distanță de un singur punct. Cât de mult au contat puținele goluri înscrise de Cristea, dar mai ales cel din Eternul Derby. Cristea va mai ieși campion al României cu trupa din Ghencea în sezonul 2005-2006. Încă o amintire de neuitat pentru Cristea.

ALTĂDATĂ O ÎNVINGEA DE UNUL SINGUR PE DINAMO ȘI O OPREA DIN LUPTA PENTRU CAMPIONAT. ACUM ERA MOMENTUL SĂ STRĂLUCEASCĂ ÎN ȘTEFAN CEL MARE, DE UNDE A IEȘIT GOLGHETERUL LIGII 1

Câțiva ani mai târziu, mai precis în sezonul 2009-2010 al Ligii 1, Andrei Cristea va cuceri titlul de golgheter al României, în calitate de jucător al celor de la Dinamo. Altădată le era adversar în lupta la titlu, dar la momentul respectiv era omul de nădejde din ofensiva câinilor. Cristea a înscris 16 goluri, dintre care patru duble. În plus, din cele 12 partide în care și-a trecut numele pe lista marcatorilor, 7 s-au încheiat cu victorii. La fel ca în perioada petrecută în Ghencea, Cristea a înscris în momentele cele mai dificile. Amintim de reușita din victoria cu Unirea Urziceni (pe atunci campioană națională) din etapa a 7-a. Scorul a fost 2-1, într-un meci unde Cristea a oferit și o pasă de gol. Tot Cristea a dat două goluri și a oferit o pasă decisivă într-un 3-1 cu Poli Iași din etapa a 12-a, a punctat de două ori într-un 3-1 cu Internațional Curtea de Argeș din etapa a 19-a, a punctat într-un 2-0 cu Steaua din runda cu numărul 22, a punctat într-un 3-2 cu Oțelul din etapa cu numărul 23, a înscris de două ori într-un 4-4 cu Unirea Urziceni din etapa a 24-a, a semnat un gol și o pasă de gol într-un 2-2 cu Rapid din etapa cu numărul 30 și a realizat o altă dublă într-un 2-1 cu Unirea Alba Iulia din a 32-a rundă. Cu ajutorul său, Dinamo va reuși să prindă ultimul loc de Europa League, adică locul 6. Cât de mult s-a schimbat fotbalul românesc de atunci, în mai rău, pentru că România trimite în prezent 4 echipe în cupele europene și drumul spre grupe e mult mai complicat decât acum 13 ani. Să ne gândim doar că sezonul în care Andrei Cristea a ieșit golgheterul României a mai fost încununat de cel mai mare număr de echipe românești calificate în grupele europene, patru în Europa League (Poli Timișoara, Steaua, CFR Cluj, Dinamo) și una în Champions League (Unirea Urziceni). Aducem aminte pe această cale că Andrei Cristea a deschis scorul în returul lui Dinamo cu Slovan Liberec, încheiat 3-0 pentru câini în timpul regulamentar (golurile de 2-0, respectiv 3-0 i-au aparținut lui Marius Niculae). Ulterior, dinamoviștii îi vor mai bate pe cehi la loviturile de departajare, realizând astfel ultima lor calificare într-o grupă europeană. Și Cristea a avut o contribuție mică, dar decisivă. Mai amintim că Slovan câștigase primul meci din play-off cu 3-0 la masa verde. Același Cristea i-a dat o pasă de gol lui Marius Niculae când roș-albii erau conduși de Sturm Graz în Ștefan cel Mare, în a cincea rundă a grupelor Europa League. Niculae va marca și golul de 2-1, în jocul care avea să aducă ultima victorie a lui Dinamo într-o grupă europeană.

A AJUTAT-O PE FC BRAȘOV SĂ SCAPE DE RETROGRADARE

În stagiunea în care a împlinit 30 de ani, adică 2013-2014, Cristea a pus umărul la salvarea lui FC Brașov de la retrogradare. Un sezon în care brașovenii au beneficiat și de problemele lui FC Vaslui. Moldovenii nu au primit licența pentru campionatul următor din motive financiare, iar trupa de sub Tâmpa, aflată pe prima poziție retrogradabilă, și-a asigurat încă un an (ultimul chiar) în prima ligă. Și totuși, Cristea, așa cum a obișnuit în alți ani ai carierei, și la alte echipe, a avut o mică, dar importantă contribuție în atingerea unor obiective. Cristea a înscris 8 goluri în acel sezon și a oferit 4 pase decisive. Enumerăm înscrierea golului victoriei în al 94-lea minut din meciul cu ACS Poli Timișoara, scor 2-1, în runda a 6-a. Tot el le-a pasat decisiv lui Alexandru Mateiu și Mugurel Buga (marcator în 2006 în victoria lui Rapid cu Hamburg, scor 2-0, din optimile Cupei UEFA) într-un 2-1 cu rivala din oraș Corona Brașov, în etapa a 14-a. Același Cristea va face înscrie în victoriile cu ACS Poli Timișoara și Ceahlăul Piatra Neamț, ambele câștigate de FC Brașov cu 1-0, în etapele 23, respectiv 24. Vom mai menționa și golul de 1-0 dintr-un 2-0 cu Dinamo în runda cu numărul 30. Brașovul a avut cu un punct mai puțin decât ocupantele locurilor 14 și 13, Chiajna și Gaz Metan, deci a fost aproape să termine campionatul ceva mai sus. Apropo de Mediaș, în ultima etapă, Cristea a marcat golul egalizator pentru FC Brașov într-un meci terminat 1-1. Pentru că locurile 17 și 16, adică ACS Poli și Săgeata Năvodari, erau la egalitate de puncte cu Brașovul, departajarea s-a făcut la meciurile directe dintre cele trei formații. Brașovul a avut cel mai bun punctaj, câștigând ambele dueluri cu bănățenii (Cristea având cea mai mare contribuție) și remizând de două ori cu Năvodariul.

MULTE GOLURI ÎN TRICOUL POLITEHNICII IAȘI, DAR ȘI SINGURA CALIFICARE ÎN PLAY-OFF-UL LIGII 1 PENTRU ECHIPA DIN COPOU

Un alt frumos capitol din cariera lui Andrei Cristea este legat de Iași, fie că vorbim de vechiul Poli, unde a marcat 13 goluri și a oferit 6 pase de gol între 2008 și 2009, respectiv echipa Politehnicii înființată în 2010, unde a marcat 53 de goluri, a dat 22 de pase decisive și a fost, totodată, protagonist la prima și singura calificare a unei echipe ieșene în play-off-ul Ligii 1. Cristea a înscris 9 goluri în sezonul respectiv, mai exact 2017-2018. Amintim de o pasă de gol pentru Platini, la 0-1 pe tabelă cu Juventus București în etapa a 9-a, și de un gol de 2-1 în poarta aceleiași echipe. Rezultatul final a fost 2-2. Tot Cristea a pasat pentru golul de 2-2 (marcat de Pedro Mendes) și apoi a punctat pentru 3-3 într-o remiză cu FC Botoșani din etapa a 11-a. Botoșani a avut la un moment dat 2-0 în confruntarea cu ieșenii. De asemenea, Cristea a rezolvat de unul singur meciul cu Astra Giurgiu (campioana națională din 2016), marcând unicul gol al întâlnirii din runda cu numărul 20 în minutul 68. Cristea va repeta acest scenariu în jocul cu FC Botoșani, în etapa a 24-a din sezonul regular. Va marca și al doilea gol din succesul cu ACS Poli Timișoara (care, cu un sezon în urmă, se salva de la retrogradare după un start de sezon cu 14 puncte în minus și ajungea în semifinalele Cupei României, respectiv finala Cupei Ligii, toate performanțele realizându-se sub comanda tehnicianului Ionuț Popa, care a decedat în 2020), scor 2-0, în penultima etapă a sezonului regular. La fel cum s-a întâmplat în perioada când Cristea juca la Brașov, numai că obiectivul de atunci era evitarea retrogradării, echipa sa era la egalitate de puncte cu două echipe, Botoșani și Dinamo. Pentru stabilirea ultimei echipe calificate în play-off, s-a făcut un clasament al rezultatelor directe între cele trei cluburi. Iar ieșenii au avut cel mai bun punctaj. Reamintim că Iașiul a obținut un egal și o victorie cu Botoșani (Cristea a contribuit la ambele rezultate). În schimb, cu Dinamo a câștigat un meci, 2-1, și l-a pierdut pe al doilea, 1-2. În startul play-off-ului, Cristea a marcat golul de 1-1 în minutul 84 al meciului de la Cluj, cu CFR. Din păcate pentru Cristea, Iașiul va pierde cu 1-2, Omrani salvând seara în Gruia cu un gol înscris în minutul 93. Însă, Cristea se va revanșa într-o mică măsură în Copou. CFR a condus cu 1-0, însă meciul se va termina la egalitate, 1-1, după reușita lui Cristea din minutul 66. Tot Cristea va înscrie unicul gol din întâlnirea cu FCSB, în antepenultima etapă a play-off-ului. De asemenea, în sferturile Cupei României, Cristea a ținut-o în viață pe gruparea ieșeană până în minutul 111. Mai întâi, Cristea a punctat pentru 1-1 în minutul 90 al partidei cu FC Botoșani. Apoi, Cristea va înscrie pentru 2-2 în minutul 107. Aventura Politehnicii în Cupă se va sfârși după cel de-al treilea gol marcat de Botoșani. De această dată, Iașiul nu a mai reușit să renască. Așa s-a scris istoria unui sezon bun pentru fotbalul ieșean în competițiile interne. Cu doi ani înainte, Poli a fost aproape și de o performanță europeană, în Europa League mai exact. În prima manșă din turul doi preliminar, Cristea a deschis scorul în meciul cu Hajduk Split din pasa lui Piccioni, care, la rândul său, va majora avantajul. Rezultatul final a fost 2-2, croații marcând ambele goluri în a doua repriză, dintre care al doilea în minutul 94. În retur, Hajduk s-a impus cu 2-1 (scorul fiind 1-1 la un moment dat) și Iașiul a părăsit competiția.

Pentru o scurtă perioadă, Andrei Cristea a poposit în Bănie, la Universitatea Craiova. E drept, a marcat doar o dată pentru echipa unde a fost legitimat în primăvara anului 2019. Dar nu orice gol, ci împotriva campioanei CFR Cluj, în a 23-a rundă din sezonul regular. Scorul final a fost 2-0, primul gol fiind marcat de Cristea. Subliniem faptul că Universitatea Craiova a fost una dintre cele trei echipe care au reușit să o bată pe CFR în acel sezon (alături de Viitorul și FCSB).

ULTIMELE MOMENTE DE MAGIE. UN HAT-TRICK ȘI O PASĂ DE GOL ÎNTR-UN 5-2 CU FCSB

În 2020, când avea deja 36 de ani, Cristea oferea ultimele sale momente de magie pe terenul de fotbal, chiar dacă retragerea sa efectivă a avut loc la începutul anului 2022 (în tricoul lui CS Mioveni). Cristea a marcat 7 goluri și a oferit 3 pase de gol în tricoul lui Poli Iași în penultimul său sezon din carieră. Amintim de un gol în victoria cu nou promovata UTA, scor 3-2, în runda a 4-a. Apoi, în cea de-a 5-a etapă, același Cristea a jucat ca în vremurile bune. Și-a trecut de trei ori numele pe lista marcatorilor în meciul cu FCSB (locul 3 în campionatul 2019-2020 și deținătoare a Cupei României), câștigat cu 5-2 de trupa moldoveană. În acel joc, Andrei Cristea și-a mai trecut în cont o pasă de gol. Părea un final de carieră extraordinar, însă nu a fost așa. Cristea a mai înscris într-un 1-0 cu Hermannstadt, într-un 1-1 cu Chindia (campioană în play-out în acel sezon, dar înainte de asta a fost foarte aproape de a prinde play-off-ul), într-un 2-1 cu Viitorul și într-un 1-1 cu FC Argeș. Apoi, aparițiile lui Cristea s-au rărit. La un moment dat, Cristea a trecut pe banca tehnică a ieșenilor. Însă, inevitabilul s-a produs. Problemele financiare și-au spus și ele cuvântul, iar Poli Iași a retrogradat în divizia secundă. În următoarea stagiune, Cristea a jucat până în februarie anul acesta pentru Mioveni (care s-a salvat de la retrogradare pentru prima dată la un an după promovarea în Liga 1), apoi și-a agățat ghetele în cui. O carieră cu multe momente bune, la diferite echipe, s-a încheiat. O carieră pe care Andrei Cristea și-a prelungit-o cât de mult a putut, și asta din pură pasiune pentru sportul rege. De aceea, editorialul de astăzi l-am intitulat Tinerețe fără bătrânețe. Este un secret pentru o carieră cât mai lungă și cu multe rezultate importante? Nu neapărat. Chiar Andrei Cristea, care își sărbătorește ziua onomastică, mărturisea în 2018, într-un interviu pentru site-ul pdsport.ro,„viața sportivă contează enorm”. Deci, pentru a rămâne la un nivel înalt mai mulți ani și pentru a fi un jucător decisiv la mai multe echipe, contează cum te comporți și în afara terenului (nu doar pe teren), contează atitudinea. Iar Andrei Cristea a demonstrat asta. Rezultatele amintite mai sus sunt cel mai puternic argument.

Foto: Facebook / Andrei Cristea

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.