O analiză bazată pe date din sute de studii, compilate de Carbon Brief, arată cât de important este să se ia măsuri imediate împotriva schimbărilor climatice. Folosind modele computerizate, cercetările permit comparații între condițiile climatice preindustriale și cele actuale, subliniind că fenomenele extreme de astăzi sunt semnificativ mai intense. Majoritatea studiilor s-au concentrat pe regiunile Europa, America de Nord și China, conform The Guardian.
Studiile au examinat impactul încălzirii globale, amplificate de activitățile umane, asupra vremii extreme. Cercetătorii au identificat peste 500 de cazuri în care valuri de căldură, inundații, furtuni, secete și incendii au fost mai intense din cauza schimbărilor climatice provocate de om. „Impactul tot mai mare al schimbărilor climatice asupra intensității evenimentelor meteorologice extreme este cu siguranță îngrijorător”, a spus dr. Joyce Kimutai, expertă de la Imperial College London și consilier al delegației COP29 din Kenya.
Estimări ale deceselor și avertismente legate de viitorul încălzirii globale
Oamenii de știință au calculat impactul potențial al schimbărilor climatice în scenarii ipotetice. Un studiu publicat în *Nature* sugerează că unul din trei nou-născuți ar fi avut mai multe șanse de supraviețuire dacă temperaturile globale nu depășeau limitele naturale, această analiză fiind bazată pe date din țările cu venituri mici și medii. Un alt studiu, referitor la decesele cauzate de căldură în perioada 1991-2018, a estimat că 100.000 de vieți sunt pierdute anual din cauza valurilor de căldură, evidențiind astfel costul uman al încălzirii globale.