FOTO | Capitala României în imagini. Unele superbe, altele care amintesc de evenimente și personalități istorice marcante

Recent, am primit mai multe fotografii din București. După cum am spus și în titlu, unele vă vor aduce zâmbete. Alte imagini vă vor aminti că istoria țării noastre nu s-a scris mereu prin fapte și prin personalități onorabile.

Față de reportajele anterioare, acum voi insista mai mult pe imagini și mai puțin pe text. Merg pe ideea că fiecare imagine face, după cum se spune într-un cunoscut citat, cât o mie de cuvinte.

PALATUL REGAL

● Două semnificații importante are această clădire. În 1944, Regele Mihai l-a arestat pe Mareșalul Ion Antonescu. De asemenea, România a întors armele împotriva Germaniei, în cel De-al Doilea Război Mondial. Deasemenea, în 1947, Regele a fost silit de regimul comunist să abdice.

FOSTUL SEDIU AL COMITETULUI CENTRAL AL PCR ȘI BUSTUL LUI IULIU MANIU

● Aflată pe partea cealaltă a Bulevardului Calea Victoriei. Este în spatele statuii fostului premier țărănist Iuliu Maniu (decedat în 1953, la închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației). La balcon, Nicolae Ceaușescu a ținut ultimul lui discurs în fața națiunii, în decembrie 1989. Încercarea ultimului conducător al României din perioada comunistă de a liniști spiritele a fost zadarnică. Până la urmă, a fugit din București cu elicopterul. Ulterior, Ceaușescu a fost capturat, judecat și împușcat la Târgoviște împreună cu soția lui, Elena Ceaușescu. În prezent, fosta clădire a Comitetului Central al PCR adăpostește Ministerele de Interne, al Sănătății și al Muncii.

 

STATUIA REGELUI CAROL I

● Construită în amintirea Regelui Carol I și a Armatei Române care au defilat pe strada ce avea să devină Calea Victoriei, în 1878. Atunci, România și-a obținut Independența de stat după învingerea Imperiului Otoman pe actualul teritoriu al Bulgariei.

 

MONUMENTE CARE AMINTESC DE MINERIADA DIN 1990

● Ce e mai trist în episodul din 1990 este că niște documente declasificate acum câțiva ani certifică faptul că statul român a fost complice la acțiunea minerilor care au atacat tinerii care au protestat pentru susținerea democrației. Minerii au primit de la guvern diferite lucruri, cum ar fi articole vestimentare.

 

 

REȘEDINȚA LUI NICOLAE CEAUȘESCU

● Galeria foto cuprinde camera unde au locuit Nicolae și Elena Ceaușescu, dar și cele unde au stat copiii cuplului prezidențial: Valentin, Zoe și Nicu Ceaușescu.

 

STELE CA LA HOLLYWOOD PENTRU LEGENDELE CINEMATOGRAFIEI ROMÂNE

● Printre actorii care au o stea se află Ion Besoiu, Marin Moraru, Draga Olteanu Matei, Maia Morgenstern, Sergiu Nicolăescu, Ștefan Bănică sau Amza Pelea.

 

TEATRUL ODEON

● Teatrul a fost fondat în 1946. Aici au activat nume cunoscute precum Radu Beligan, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică sau Colea Răutu.

 

CASA UNDE S-A NĂSCUT POETA IULIA HAȘDEU

● Fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu (enciclopedist, istoric și om politic român), care s-a stins la numai 18 ani, bolnavă de tuberculoză.

 

ÎN MEMORIA EROILOR REVOLUȚIEI

● În imaginile următoare veți citi câteva povești emoționante despre sacrificiile unor tineri care au sperat, în 1989, într-un viitor mai bun pentru țara noastră. Din păcate, sacrificiul lor este sfidat în prezent. Și nu de puține ori.

 

ATENEUL ROMÂN

 

PALATUL KRETZULESCU

 

UMBRELUȚELE VESELE

● Se află lângă intrarea în sala de balet a Teatrului Național Constantin Tănase.

 

PRIMUL SPITAL DIN BUCUREȘTI

 

 

 

HOTELUL INTERCONTINENTAL

● Aici s-au cazat, de-a lungul timpului, personalități istorice importante. Îl amintim pe Jacques Chirac, prim-ministru, iar mai târziu președinte al Franței, care a venit în vizită la București spre finalul anilor 2000.

 

ÎN AMINTIREA VIZITEI PAPEI FRANCISC

● A fost prima vizită a unui papă în România după 20 de ani. Precedenta vizită a avut loc în 1999, când suveranul pontif era Papa Ioan Paul al II-lea.

 

LECȚIA LĂSATĂ DE CARAGIALE GENERAȚIILOR VIITOARE

● Ce vrea să spună fostul mare scriitor este că neamul românesc nu e unul degradat, dar nici suficient de dezvoltat pe cât ar vrea să pară, mai ales din punct de vedere al atitudinii.

 

ALTE POZE. ADMIRAȚI CAPITALA DE ORIUNDE SUNTEȚI ACUM

 

Vă mulțumesc tuturor celor care ați avut răbdare să parcurgeți reportajul de astăzi. Nu ratați șansa de a călători, de a admira și a învăța ori de câte ori aveți ocazia. Până la urmă, despre asta este viața. Despre cunoaștere.