FOTO: Cei mai buni măcelari din România se antrenează la Cluj pentru participarea la campionatul mondial de la Paris!

Cei mai buni macelari din Romania se pregatesc sa concureze la un campionat mondial de profil! Pentru prima data o tara din estul Europei se inscrie la competitia care aduce la un loc specialisti din toata lumea.

Zilele acestea echipa Romaniei se antreneaza la Cluj, urmand ca la finalul lunii martie sa plece la campionatul care va avea loc la Paris.

Inițiativa de a înscrie România la World Butchers’ Challenge (WBC), cel mai prestigios eveniment internațional dedicat măcelăriei, aparține lui Cosmin Moldovan, CEO al companiei Moldovan Carmangerie și președintele Fundației „Ștefan Moldovan”.

Scopul acestui demers este de a schimba percepția asupra meseriei de măcelar și de a atrage noua generație spre acest domeniu.

În perioada 18 mai – 29 iunie 2024, au avut loc selecțiile naționale pentru formarea echipei „Măcelari de Elită” care va reprezenta România la WBC, în 30-31 martie la Paris. Prezența României la WBC reprezintă o premieră pentru sud-estul Europei, fiind singura țară din regiune care va concura la această ediție.

World Butchers’ Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment ajuns la cea de-a opta ediție, și care adună anul acesta în concurs 14 țări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Franța, Germania, Italia, Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelandă, România, Spania și Statele Unite ale Americii.

Selecțiile de formare a echipei „Măcelari de Elită” s-au desfășurat în patru etape eliminatorii, organizate în supermarketurile Auchan din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București.

Peste 50 de măcelari din toate colțurile României s-au înscris în competiție, fiind testați de un juriu format din specialiști de top. Fiecare etapă a pus accent pe tehnică, viteză, creativitate și capacitatea de a transforma carnea într-un produs spectaculos.

Echipa aleasă să reprezinte anul acesta România este formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia) – căpitan, cinci titulari seniori – Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ionuț Alexandru Anghel (Carmangeria Ozana, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), patru rezerve – Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș), Cătălin Angheru (Carmangeria Ozana, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), și doi ucenici – Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj), Petre Niță (Carmangeria Ozana, București). Ucenicii vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher.

Pentru a face față standardelor WBC, echipa „Măcelari de Elită” desfășoară antrenamente lunare în spațiile puse la dispoziție de compania Moldovan Carmanerie din Cluj-Napoca, în cadrul unui program intensiv care simulează condițiile din concurs. Coordonați de Cosmin Moldovan, jurat în cadrul WBC 2025, Florin Moroșanu, project manager al echipei, Marius Verdeși, designerul culinar al echipei și fondatorul Zimbria  și Gelu Vișan, creator de rețete și managerul Cantinei Primăriei Cuj, măcelarii își perfecționează tehnicile de tranșare, sculptare, prezentare și inovație culinară, fiecare antrenament fiind o oportunitate de a îmbunătăți timpii de execuție, de a testa noi idei și de a lucra ca o echipă unită.