Franța în pragul instabilității: Demisia lui Michel Barnier agravează criza economică și politică a țării

Franta se află într-o criză politică și economică după demisia premiersului Michel Barnier
Paris, 4 decembrie 2024 – Criza politică din Franța a atins un punct de cotitură miercuri seara, când guvernul prim-ministrului Michel Barnier a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură în Adunarea Națională. După o dezbatere aprinsă, marcată de huiduieli și aplauze din partea opoziției, 331 dintre cei 577 de deputați au votat pentru demiterea lui Barnier, în contextul în care acesta încercase să impună un buget auster pentru a reduce deficitul fiscal al țării.

Michel Barnier, cel mai scurt prim-ministru din istoria modernă a Franței
După ce își va depune oficial demisia, Barnier va rămâne în istorie ca cel mai scurt prim-ministru al Republicii Franceze, cu o perioadă în funcție mai scurtă decât orice altă conducere din perioada modernă. De asemenea, Barnier devine primul prim-ministru care a fost demis de Parlament din 1962 încoace.

Macron, în mijlocul unei crize politice și economice de amploare
În urma prăbușirii guvernului său, presiunea asupra președintelui Emmanuel Macron crește considerabil. Oamenii politici din întreaga gamă politică, de la extrema dreaptă până la stânga radicală, au cerut ca Macron să își dea demisia, acuzându-l că a condus Franța într-o criză economică și instituțională fără precedent.

Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, a afirmat că Macron trebuie să își abandoneze mandatul pentru a salva Franța de „vanitatea” sa. „Emmanuel Macron a atacat temeliile națiunii timp de șapte ani”, a declarat Le Pen în fața deputaților, provocând aplauze din partea susținătorilor săi, care au încercat să acopere huiduielile din partea susținătorilor lui Barnier.

În aceeași linie, Mathilde Panot, liderul partidului stângii radicale Franța Nesupusă (France Insoumise), a considerat votul din Parlament drept o înfrângere a tuturor politicilor lui Macron și a cerut demisia președintelui pentru a depăși impasul politic actual.

Reacțiile lui Michel Barnier și al președintelui Macron

Înainte de vot, Michel Barnier a declarat că nu poate accepta ca instabilitatea instituțională să fie scopul majorității din Parlament într-un moment în care Franța se confruntă cu o criză morală, economică și financiară adâncă. „Nu pot accepta ideea că destabilizarea instituțională este obiectivul care unește majoritatea parlamentarilor”, a spus Barnier.

Președintele Macron, care se afla într-o vizită oficială în Arabia Saudită la momentul prăbușirii guvernului, nu a făcut comentarii publice imediate. Se așteaptă ca el să adreseze națiunea într-un discurs programat pentru joi, la ora 20:00. În acest discurs, Macron va încerca să ofere soluții pentru depășirea crizei politice, inclusiv numirea unui nou prim-ministru care să încerce să stabilizeze guvernul și să restabilească încrederea în economia franceză.

Franța pe cale de a intra într-un teritoriu necunoscut

Criza politică adâncită vine într-un moment extrem de delicat pentru Franța. În absența unui buget aprobat pentru 2025 și cu un deficit de 6,1% din PIB care a stârnit îngrijorare în piețele financiare, riscul ca Franța să intre într-o criză financiară similară cu cea a Greciei este tot mai real. De asemenea, criza politică internă ar putea submina și mai mult poziția Franței în fața provocărilor externe majore cu care se confruntă Europa, de la returnarea lui Donald Trump la Casa Albă până la războiul din Ucraina și tensiunile comerciale cu China.

„Această Adunare Națională este imposibil de guvernat”, a declarat Barnier în cadrul unei întâlniri cu miniștrii săi la Palatul Matignon, după votul care l-a înlăturat de la putere. „Le doresc mult noroc echipei care va urma”, a adăugat acesta, un comentariu ce reflectă amărăciunea cu care a părăsit funcția.

Criza politică se adâncește în contextul unei Europe fragilizate

Criza din Franța nu ar putea veni într-un moment mai nepotrivit pentru Europa, care se confruntă deja cu provocări majore. Franța, a doua economie ca mărime din zona euro, riscă să devină un stat imposibil de guvernat, iar vecinii europeni, în special Germania, nu sunt într-o poziție mai bună, cu o economie în stagnare și o situație politică internă instabilă. În aceste condiții, liderii europeni se află sub o presiune tot mai mare de a găsi soluții rapide pentru a menține stabilitatea economică și politică pe continent.

Potrivit surselor Politico.eu, președintele Macron va trebui să preia controlul personal asupra situației și să propună rapid un nou prim-ministru care să poată înfrunta această criză politică profundă. Totuși, în lipsa unor reforme fundamentale și a unei coaliții politice stabile, viitorul Franței în următorii ani rămâne incert.

Sursa: Politico.eu