vineri, decembrie 13, 2024

George Simion prezintă planul AUR pentru salvarea agriculturii românești: infrastructură, stoparea land grabbing-ului și sprijin pentru fermieri

Autor:

Data:

Autor

Data

Categorie

Pe 5 octombrie, George Simion, președintele AUR, a prezentat în județul Vaslui un plan de măsuri pentru agricultură, în cadrul unui eveniment desfășurat la ferma „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești. Simion a subliniat sprijinul partidului său pentru fermierii români, menționând protestele acestora din luna ianuarie legate de dificultățile din sectorul agricol.

În discursul său, Simion a evidențiat problema importurilor masive din Ucraina, dând exemplul mierii: „România produce oficial 12.000 de tone de miere pe an, dar din Ucraina au intrat 42.000 de tone de la începutul anului,” a spus el. Liderul AUR a afirmat că, fără a trata agricultura și securitatea alimentară ca pe o problemă de siguranță națională, România nu va putea depăși dificultățile actuale.

De asemenea, Simion a atras atenția asupra infrastructurii agricole precare, afirmând că „investițiile în infrastructură critică și irigații au fost stopate.” În viziunea AUR, soluția constă în dezvoltarea infrastructurii critice, promovând ideea de „a da undițe, nu pești.” El a subliniat necesitatea unor unități regionale de preluare, sortare și depozitare a produselor agricole, precum și investițiile în fabrici de prelucrare.

Un alt subiect abordat a fost fenomenul de land grabbing (acapararea terenurilor). „Propunem un moratoriu pentru vânzarea de păduri și terenuri agricole și ca nimeni fără rezidență de 10 ani în România să nu poată cumpăra pământ,” a precizat Simion.

Problemele din sectorul zootehnic au fost de asemenea discutate, cu referire la pesta micilor rumegătoare și importurile masive de carne de porc. Simion a menționat că „eram al doilea exportator de oi vii, dar o lege propusă de organizații ecologiste, finanțate din Australia și Noua Zeelandă, a încercat să oprească exporturile,” sugerând că aceste inițiative urmăreau să elimine România de pe piața din Orientul Mijlociu.

Liderul AUR a criticat și sistemul actual de acordare a subvențiilor, acuzând faptul că primarii și alte persoane influente deturnează fonduri, în detrimentul agriculturii reale: „Avem o mare problemă la APIA și felul în care se acordă subvenții este moartea agriculturii românești. Soluția este unirea micilor producători în cooperative și implicarea statului.”

Printre invitații evenimentului s-au numărat Sorin Chelmu, profesor universitar cu expertiză în agricultură, care a atras atenția asupra dependenței României de condițiile meteorologice și a necesității reconfigurării sistemului de irigații: „Trebuie să știm să ne gestionăm resursele de apă, pentru a nu risipi.”

Dragoș Apostol, fermier și specialist în strategii de investiții, a evidențiat influența redusă a fermierilor români asupra politicilor agricole, susținând că fondurile europene ar trebui să fie direcționate mai eficient: „Strategia AUR este cea mai directă și aplicată, simplă și ușor de înțeles.”

Ovidiu Piticari, crescător de animale din Suceava, și-a exprimat speranța că AUR va rezolva problema subvențiilor pentru tinerii fermieri și a criticat utilizarea incorectă a subvențiilor actuale: „E un mare păcat că nimeni nu mai lucrează terenurile, iar viitorul nostru depinde de guvernanți.”