Ilie Bolojan: România rămâne un stat stabil și democratic

Într-un discurs susținut după ora 12, președintele interimar Ilie Bolojan a oferit asigurări ambasadorilor acreditați la București că România rămâne un stat democratic, cu o coaliție de guvernare solidă care garantează stabilitatea țării.

Poziția privind anularea alegerilor prezidențiale

Bolojan a abordat și subiectul anulării alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, subliniind că decizia Curții Constituționale a României (CCR) a fost determinată de ingerințe externe.
„La sfârșitul anului trecut, pe fondul ingerinței externe, CCR a luat o decizie privind procesul electoral. Unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Ne aflăm în interiorul cadrului constituțional al legii și al democrației. Obiectivul nostru, pentru alegerile din mai, este să asigurăm un proces electoral liber, corect și transparent”, a declarat Bolojan.

România își menține direcția în politica externă

Președintele interimar a reafirmat angajamentul României față de partenerii săi strategici, menționând că țara își păstrează direcțiile fundamentale în politica externă și își continuă parcursul ca membru al Uniunii Europene și al NATO.

Provocările anului 2025: atacuri hibride și dezinformare

Bolojan a avertizat că anul 2025 va fi unul crucial atât pentru România, cât și la nivel internațional, în contextul creșterii numărului de acțiuni hibride.
„În ultimii ani, s-au intensificat acțiunile hibride, au devenit mai sofisticate, prin utilizarea de rețele online, de algoritmi și de surse de finanțare ilegală. La acestea se adaugă atacurile directe la infrastructura critică și, chiar mai grav, campanii masive de dezinformare și fake-news completate cu campanii la adresa instituțiilor democratice și de divizare a populației. E o nouă realitate și e clar că trebuie să fim mai bine echipați și coordonați”, a declarat acesta.

Vulnerabilitățile infrastructurii electorale

După desecretizarea rapoartelor serviciilor de informații și analizarea acestora în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a fost făcut public faptul că sistemele Autorității Electorale Permanente (AEP) prezintă în continuare vulnerabilități.
Potrivit raportului: „Infrastructura AEP rămâne afectată încă de vulnerabilități care, în măsura în care sunt exploatate de către atacatori, aceștia pot realiza acțiuni de escaladare a accesului în cadrul rețelei și asigurarea persistenței”.

Reacții internaționale: declarațiile vicepreședintelui SUA, JD Vance

Într-un discurs susținut săptămâna trecută, vicepreședintele american JD Vance a făcut referire la decizia CCR din 6 decembrie, afirmând că aceasta s-a bazat pe „suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații și a presiunilor din partea partenerilor României din Europa”.

Poziția oficială a României față de SUA

În aceeași zi, Ilie Bolojan a reacționat, reafirmând angajamentul României față de partenerii săi strategici. „România rămâne un aliat și un partener de încredere”, a transmis președintele interimar.
De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe a analizat discursul lui Vance și a concluzionat că acesta nu sugerează o susținere a curentelor antioccidentale din România.