Leqembi: Tratamentul inovator pentru Alzheimer aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Leqembi, un tratament pentru boala Alzheimer, a primit aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru administrarea în cazurile de deficiențe cognitive ușoare sau demență ușoară cauzate de această boală. Decizia vine după o inițială respingere în luna iulie, care fusese motivată de preocupări legate de posibilele efecte secundare. Acum, EMA a permis utilizarea tratamentului pentru un grup specific de pacienți care prezintă un risc mai scăzut de complicații – cei care au o singură copie sau nicio copie a genei ApoE4, asociată cu un risc crescut de dezvoltare a demenței.

Printre efectele secundare majore ale medicamentului se numără hemoragiile cerebrale și acumulările de lichid în creier. Deși aceste riscuri pot apărea în mod natural la pacienții cu Alzheimer, ele sunt intensificate de Leqembi, un tratament bazat pe anticorpi care vizează proteina beta-amiloid. Această proteină formează acumulări în creier, ce joacă un rol esențial în progresia bolii Alzheimer.

Leqembi va fi distribuit printr-un program de acces controlat, asigurându-se că tratamentul este prescris numai pacienților calificați. Administrarea se face sub formă de perfuzie, o dată la două săptămâni. De asemenea, medicamentul a fost aprobat și în Statele Unite anul trecut. În Regatul Unit, deși autoritățile de reglementare au dat undă verde tratamentului, Serviciul Național de Sănătate a decis să nu acopere costurile acestuia, considerând că beneficiile nu justifică prețul anual de peste 25.000 de dolari.

Dezvoltat de compania farmaceutică japoneză Eisai, în parteneriat cu Biogen, o companie americană specializată în tratamente neurologice, Leqembi se remarcă prin abordarea sa inovatoare: încetinește progresia bolii prin țintirea proteinei beta-amiloid. Medicamentul este disponibil și în alte piețe internaționale, inclusiv în Japonia și China.