Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, în colaborare cu compania Sumitomo Forestry, au lansat primul satelit din lemn din lume, denumit „LignoSat,” un proiect inovator realizat din „lignum,” termenul latin pentru lemn. Satelitul a fost lansat către Stația Spațială Internațională (ISS) cu ajutorul unei rachete SpaceX și urmează să fie desfășurat pe orbită, la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, pentru a efectua o misiune de șase luni.
Echipa a realizat anterior un experiment de 10 luni la bordul ISS pentru a identifica cel mai potrivit tip de lemn, constatând că lemnul de honoki, un soi de magnolie utilizat în Japonia pentru fabricarea tecilor de sabie, prezintă rezistența necesară condițiilor extreme din spațiu. Fără să folosească șuruburi sau adezivi, LignoSat a fost asamblat cu o tehnică tradițională japoneză, având dimensiunile aproximative ale palmei unei mâini.
Koji Murata, profesor de științele mediului la Universitatea din Kyoto, a explicat că „lemnul este mai durabil în spațiu decât pe Pământ” deoarece, în lipsa apei și a oxigenului, acesta nu este afectat de crăpături sau putrezire. „Cu ajutorul lemnului, un material pe care îl putem produce singuri, vom putea construi case, să locuim și să lucrăm în spațiu pentru totdeauna,” a declarat Takao Doi, fost astronaut implicat în proiect.
Dincolo de inovația tehnologică, lemnul reprezintă și o alternativă ecologică. Profesorul Murata a subliniat că, spre deosebire de sateliții convenționali care eliberează particule de oxid în atmosferă la dezintegrarea finală, sateliții din lemn ard complet, reducând astfel poluarea spațială.