marți, decembrie 10, 2024
SANATATEMedicamentele cu compuși radioactivi, tot mai des utilizate în tratarea cancerului

Medicamentele cu compuși radioactivi, tot mai des utilizate în tratarea cancerului

Autor:

Data:

Autor

Data

Categorie

Injectarea unor compuși radioactivi direct în organism pentru a distruge celulele canceroase începe să câștige teren ca o terapie inovatoare în oncologie. Deși încă o metodă experimentală, această abordare atrage deja investiții masive, iar industria farmaceutică îi alocă miliarde de euro, conform AFP, citată de Agerpres.

Medicamentele radioactive sunt considerate „în pas cu vremurile,” susține analistul financiar Jamila El Bougrini, care monitorizează sectorul farmaceutic. Un exemplu al interesului crescut pentru acest domeniu este parteneriatul recent dintre gigantul farmaceutic Sanofi și compania nucleară franceză Orano, cunoscută anterior sub numele de Areva. Anunțul acestui acord, făcut public la jumătatea lunii octombrie, a fost eclipsat de o controversă în jurul vânzării diviziei de paracetamol Doliprane a Sanofi către un fond american. Totuși, colaborarea deschide noi orizonturi în medicina nucleară, având în vedere că Orano dezvoltă un nou tip de medicament radioactiv în care Sanofi va investi 300 de milioane de euro.

Aceste noi tratamente radiofarmaceutice combină izotopi radioactivi cu molecule capabile să detecteze celulele canceroase și să acționeze ca un „vector” care să direcționeze radioactivitatea direct asupra acestora. „Conceptul este similar cu radioterapia, dar cu o acuratețe mult mai mare,” explică experții. Spre deosebire de radioterapia convențională, unde radiația este aplicată din exterior, această metodă permite țintirea directă a celulelor tumorale. Un exemplu cunoscut este tratamentul cancerului tiroidian cu iod radioactiv, care se acumulează în mod natural în glanda tiroidă, neavând nevoie de un „vector.” Noile terapii însă se bazează pe combinarea radioizotopilor cu molecule „ghid,” capabile să identifice alte tipuri de celule canceroase.

Interesul industriei farmaceutice pentru astfel de terapii a fost marcat în 2018, când Novartis a achiziționat Lutathera, un tratament radioactiv pentru cancere rare ale sistemului digestiv, pentru aproape 4 miliarde de dolari. De atunci, Novartis a extins acest tip de tratament, prin achiziția terapiei Pluvicto, pentru anumite tipuri de cancer de prostată, deschizând calea pentru noi aplicații. Acest avans a determinat companii precum AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly și chiar Novartis să investească miliarde în companii biotehnologice specializate în radioterapie țintită.

„Nu este o mișcare pionieră, dar Sanofi se aliniază astfel printre liderii în domeniul radioterapiei,” spune Jamila El Bougrini. Tratamentul dezvoltat de Orano, bazat pe izotopul plumb 212, utilizează particule alfa, care eliberează mai multă energie radioactivă pe o rază mai scurtă, sporind astfel precizia și eficiența acestora față de particulele beta, folosite în terapiile existente.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă aceste rezultate promițătoare vor putea fi confirmate la scară clinică. „Primele rezultate mă fac să cred că va fi eficient. Dacă mă întreba cineva acum cinci ani, eram sceptică, dar acum cred că este momentul să încercăm,” a declarat Francoise Kraeber-Bodere, specialistă în medicina nucleară la Spitalul Universitar din Nantes.