Metapneumovirusul – o cauză frecventă de infecții respiratorii, dar fără motive de panică

Metapneumovirusul reprezintă o cauză frecventă a infecțiilor căilor respiratorii, însă nu există motive de panică, întrucât testarea pentru acest virus nu este realizată de rutină.

Conform experților, testarea pentru metapneumovirus se poate face doar prin intermediul testelor multiplex PCR, un tip de testare avansată care caută materialul genetic al mai multor agenți infecțioși. Aceste teste, care pot depista până la 20 de agenți patogeni, sunt destul de costisitoare, depășind 1000 de lei, și sunt utilizate în cazuri speciale, nu pentru diagnosticarea zilnică.

Metapneumovirusul face parte dintr-o familie de viruși care include și virusul sincițial respirator (VSR), cunoscut și sub numele de Orthopneumovirus. VSR este un virus deosebit de periculos pentru copiii mici, persoanele cu boli pulmonare cronice (cum ar fi astmul, bronșiectaziile sau fibroza chistică), dar și pentru vârstnicii cu vârsta de peste 60 de ani. Ambele viruși au tendința de a provoca infecții respiratorii severe în aceste grupuri vulnerabile.

Deși infectările cu metapneumovirus și VSR sunt comune, nu există niciun motiv pentru panică în acest moment, spun specialiștii. De asemenea, în prezent nu sunt disponibile teste PCR dedicate exclusiv pentru metapneumovirus în România sau în Europa, iar testele antigen rapide, folosite pentru identificarea altor virusuri respiratorii precum gripa sau COVID-19, nu sunt aplicabile pentru aceste infecții.

Până în acest moment, isteria legată de aceste virusuri nu este justificată, iar tratamentele adecvate sunt disponibile pentru cazurile grave. Este important ca persoanele din grupele de risc să consulte medicul la primele simptome de infecție respiratorie, dar fără a ceda panicii.