Miliardarul şi extremele

Un termen pe care-l cunoşteam mai degrabă din fotbalul modern, cel de „extremă dreapta”, a devenit acum mult mai folosit în politică.

„Extremă dreapta” apare tot mai des în căutările de pe google, dar pentru conotaţiile politice, nicidecum pentru fotbal, deşi e postul pe care joaca fotbalişti de clasă, ca Messi sau Salah.

Partidele de extremă dreapta câştigă tot mai mult teren în Europa.
Driblează ca Messi sau Salah minţile alegătorilor şi devin tot mai populare.
O ameninţare uriaşă pentru UE, pentru că majoritatea sunt împotriva acestei uniuni. Tocmai acum, când suntem şi noi în Schengen.

Alegerea lui Trump în Statele Unite ale Americii atrage un val şi mai mare de simpatizanţi. Pentru că Trump e „iubit” în Europa şi de oameni care nu susţin partidele de dreapta. Pare o unealtă de încredere, mai ales că vrea să oprească rapid războiul din Ucraina.
Da, Trump susţine dreapta-extremă, pentru că e îndrăgostit de această politică extremă, de totul sau numic, de aşa sau deloc.

În rândul tinerilor, această politică e atractivă. Lumea se schimbă, şi-a corectat şi mentalitatea, nu se mai pune uşor capul în jos. Iar această politică de extremă dreapta cu acest aspect vrea să cucerească omenirea. Iar în scurt timp ar putea chiar să le iasă.

Antrenorul-miliardar al acestei poveşti

Politica de extremă dreapta are spatele asigurat. Omul care vrea să mute lumea pe lună, Elon Musk, e o piesă specială în acest puzzle. De fapt, e chiar acea piesă care driblează ca Messi şi Salah în extrema dreaptă, care e mereu în prim-plan, care atrage mereu atenţia.
E ce trebuie pentru oamenii atraşi de această mişcare populistă şi nu prea.
De ce spun aşa? Pentru că rolul pe care-l joacă e unul extrem de populist, alături şi pentru oameni. În realitate, jocul e mult mai adânc şi nu implică doar viaţa oamenilor. Intrările sunt dure, la limita cartonaşului roşu.

Aşa şi cu apariţiile lui Trump, care e Messi şi Salah la un loc în această politică de dreapta.
El l-a ajutat pe Trump să cucerească din nou America.
Acum, tot el îşi mută atenţia spre Europa, al doilea pol al lumii ca influenţă după SUA. Sau primul pentru unii ca Puțin, care se visează conducători-stăpâni.

Susţinerea afişată de Elon Musk faţă de partidul de extremă dreapta din Germania, arată exact unde vrea să lovească aceasă mişcare tot mai intensă din politică.
Germania e forţa economiei europene, motorul şi inima în acelaşi timp. Dacă extrema dreaptă prinde aripi în Germania, atunci va prinde în toată Europa. În Franţa mişcă deja puternic, în Italia la fel.
Deocamdată, AfD – Alternativa pentru Germania – e pe doi în sondaje şi nimeni nu-i dă şanse să urce mai sus de 30 la sută în acest moment. Să spunem că n-o va face la alegerile din februarie, dar tot va deveni o voce importantă în noul parlament al nemţilor.
Dar dacă trece, dacă totul se schimbă peste noapte? Aşa avea şi Călin Georgescu opt la sută în sondaje înaintea alegerilor şi a ajuns să fie primul, cu peste două milioane de voturi!

Audienţa live-stream-ului lui Elon Musk cu şefa AfD, Alice Weidel, a ajuns la peste 200 de mii de preluări pe platforma miliardarului , X, fostul twitter.
Aşadar, expunerea şi-a făcut treaba şi până la alegerile din februarie vor mai urma şi altele.
Musk şi viziunile sale sunt acceptate de mulţi tineri, care cred că lumea trebuie să îşi schimbe mersul, să urmeze un alt curs.
Dar este această extremă-dreaptă soluţia de viitor, cu adevărat?
Adevărul îl vom găsi pas cu pas, lună de lună, an de an. Poate va fi sau poate nu. Istoria ne arată, însă, multe momente în care lumea şi-a schimbat cursul, uneori a făcut-o precum un râu învolburat, alteori a păstrat mersul lin.
Ce va fi, va fi.
Lumea nu cade uşor de pe piedestal, iar apocalipsa poate nu se referă neapărat la distrugere, poate chiar e semnul unei schimbări.