Grupul energetic MVM din Ungaria a depășit recent alte companii în cursa pentru achiziționarea diviziei de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România. MVM, a doua cea mai mare companie maghiară după venituri, este principalul importator de gaze rusești în Ungaria și operează o centrală nucleară construită cu sprijinul Rosatom. Oferta companiei maghiare, de aproximativ 200 de milioane de euro, depășește semnificativ valoarea estimată de 50 de milioane de euro, fiind mult mai mare decât ofertele altor concurenți, inclusiv două companii de stat din România, potrivit MediaFax.
E.ON Energie România are o cotă de piață de aproape 50% și deservește milioane de consumatori cu gaze și energie electrică, fapt care amplifică importanța acestei tranzacții pe piața energetică românească.
Posibile riscuri de securitate analizate de autorități
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că tranzacția va fi supusă unei analize riguroase, inclusiv a riscurilor de securitate națională. „Valoarea tranzacției va fi analizată… și potențialele implicații pe piața energiei. Vom investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituțiilor de securitate națională”, a explicat Burduja.
El a făcut referire la un precedent din Spania, unde o tranzacție similară care implica o companie maghiară a fost blocată din cauza legăturilor acesteia cu Rusia. „Am văzut un precedent în Spania, unde o tranzacție implicând o entitate maghiară a fost respinsă de o comisie similară celei din România. Va trebui să luăm în considerare toate acestea pentru a ajunge la o decizie”, a adăugat ministrul.
România, hotărâtă să-și protejeze piața energetică
Într-un context geopolitic tensionat, România își consolidează securitatea energetică prin exploatarea propriilor resurse de gaze naturale și prin achiziții suplimentare de pe piața spot, evitând dependența de gazele rusești.
„Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a afirmat Sebastian Burduja, subliniind importanța unei piețe energetice stabile și independente. Totodată, serviciile de informații vor contribui la evaluarea tranzacției dintre MVM și E.ON, pentru a garanta că nu există riscuri majore