Dave Rogers, un actor din Statele Unite ale Americii, alături de soția sa Elena Beuca Rogers, oferă mâncare și o pauză de la realitatea cruntă trăită de copiii și adulții din Ucraina care și-au pierdut casele. În fiecare weekend, aceștia trec granița din România și gătesc mâncare tipic americană: grilled cheese, hot dogs, carne la grătar, chips sau bezele. FoodMates face parte dintr-un proiect mai amplu denumit PeaceMates, organizat în cadrul asociației înființate de cei doi în România, Talita Kumi.
FoodMates a apărut după luni în care cuplul din SUA s-a implicat activ în ajutorarea oamenilor afectați de războiul din Ucraina. Aceștia și-au dat seama că refugiații au nevoie de mai mult decât simple provizii, așa că au horărât să le ofere o zi în care să gătească împreună, să se joace, să cânte și să uite, pentru puțin timp, de război.
Dave Rogers, inițiatorul proiectului FoodMates: ”Locuim în Los Angeles de 15 ani. Când a izbucnit pandemia, am venit în România pentru a petrece timp cu familia Elenei. Suntem în Cluj-Napoca cam de un an și jumătate, iar eu îmi făceam planuri de relocare în Atlanta pentru cariera mea de actor. Când a izbucnit războiul însă, i-am spus Elenei că trebuie să facem ceva. Ea este regizor și a început să documenteze ce se întâmplă în Ucraina. Ne-am dat seama că ceea ce au nevoie oamenii de acolo este ca vocile lor să fie auzite. Așa că Elena a preluat partea aceasta.
Pentru mine, a contat foarte mult partea umanitară, așa că am lucrat cu Viorica, o doamnă pe care am cunoscut-o acum câteva luni în Sighetu Marmației, la granița cu Ucraina. Am început să colaborăm cu echipa ei și să ducem multe ajutoare, iar mai apoi să ajutăm refugiații să treacă granița. Între timp, am realizat că sunt mii de refugiați chiar peste graniță și am început să îmi doresc să vizitez aceste tabere și orfelinate, să gătesc și să le ofer mâncare oamenilor de acolo, să le ofer o zi de pauză de la realitatea cruntă în care trăiesc, prin bucurii simple: grilled cheese și french fries.”
Dave și Elena au organizat deja mai multe evenimente în taberele de refugiați din Ucraina, însă au nevoie de ajutorul oamenilor pentru continuarea proiectului. În ultimele cinci săptămâni, aceștia au gătit și au organizat activități recreative pentru aproape 500 de persoane, dintre care 400 de copii. Ei au vizitat taberele de refugiați din Ucraina aflate la o distanță de aproximativ 100 km de granița cu România, dar și cele din orașul de frontieră Sighetu Marmației.
FoodMates, parte a proiectului PeaceMates = sunetul păcii creat de voci din toată lumea
Elena Beuca, actriță și regizor de film, este o româncă stabilită în Statele Unite ale Americii. În timpul pandemiei s-a reîntors în România pentru a avea grijă de familie, iar după ce a izbucnit războiul, a decis să rămână în România, alături de soțul ei, pentru a filma și a face cunoscută vocea oamenilor simpli afectați de război.
Elena Beuca, regizor și fondator Talita Kumi Foundation: “Nu vă puteți imagina bucuria și recunoștința oamenilor care primesc o vorbă bună și o îmbrățișare, nu doar pachete în cutii de carton. Eu sunt regizor, pasiunea mea este să găsesc povești și să le spun mai departe. Iar în Ucraina am descoperit multe povești care trebuie auzite de toată lumea. Noi putem fi vocea oamenilor afectați de un război pe care nu și l-au dorit și care le-a schimbat complet viețile.
Oamenii din Ucraina nu mai au ceea ce noi numim ”acasă”. Când am cunoscut oameni ca Maria și fratele ei, Dima, care mi-au spus povestea lor, mi-au sfâșiat sufletul. Sunt oameni care se simt captivi. Dave a hotărât să gătească pentru ei și să le ofere o zi normală și, pentru prima dată în șase luni, aceștia au simțit că există speranță. Așa s-a născut, în sufletul meu, ideea unui proiect mai mare decât Food Mates: Peace Mates. Încercăm să adunăm oameni din toată lumea care să vină și să își folosească vocile, talentul, pentru a crea un alt sunet decât cel pe care l-am auzit până acum. Este o vibrație a păcii, a iubirii. Vrem să ne ridicăm împreună! Credem că pacea este posibilă și că este dreptul nostru din naștere!”
FoodMates, o pauză de la război: ”Uităm de război pentru o zi”
”Cu FoodMates am trăit o zi normală. Am uitat de război, pentru o zi.” – Dimitri
”Cred că organizarea unor astfel de evenimente este importantă atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru că îi ajută să supraviețuiască doliului pe care îl trăiesc pentru Ucraina.” – Sofiya
”Mulți dintre noi am pierdute rude sau chiar familia. Tânjim după ajutorul altor națiuni. Fiecare are părerea lui, unii cred că acest război este parțial din vina noastră. Dar românii s-au dovedit a fi cei mai buni prieteni ai noștri. Ne-au acceptat ca o familie. Suntem recunoscători, avem lacrimi de bucurie că avem vecini atât de buni. O să ne aducem tot timpul aminte de bunătatea lor.” – Galyna
Nu putem ajuta pe toată lumea, dar fiecare îl poate ajuta pe cel de lângă!
FoodMates este un proiect Talita Kumi Foundation (TKF), o asociație fondată de Elena Beuca și de soțul ei, Dave Rogers, în 2020, pentru a reda speranța și a ajuta oamenii din zone afectate de sărăcie sau război. Ei sunt încurajați să se dezvolte și să fie, la rândul lor, ”Ambasadori ai Bunătății” în comunitățile proprii. TKF lucrează activ, alături de partenerii fundației, la crearea de conținut media și de proiecte special în acest scop. Motto-ul Talita Kumi Foundation este: „Nu putem ajuta pe toată lumea, dar fiecare dintre noi îl poate ajuta pe cel de lângă!”. TKF are de asemenea misiunea de a oferi tinerilor artiști puterea de a-și găsi vocea, și de a o folosi, alături de talentul lor, în beneficiul lumii.
Pentru a putea continua proiectul FoodMates, inițiatorii, care până acum au investit propriile economii, au nevoie de 30.000 de dolari. Cei care vor să se implice activ sau să doneze pentru proiectul FoodMates o pot face pe site-ul asociației: www.talitakumifoundation.org/.
Despre Dave Rogers
Dave Rogers s-a născut și a crescut în West Milford, New Jersey. A absolvit Universitatea Wilkes în Științe Comportamentale și Sociale, iar mai apoi a călătorit și a lucrat în Europa și în Statele Unite timp de șapte ani. Ulterior, s-a angajat la bursa din New York, iar în final a decis să își urmeze pasiunea: s-a mutat în Los Angeles pentru a face actorie, începând cursurile la Ivanna Chubbuck Studios, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Elena Beuca. Pe lângă actorie, cei doi au început să fie pasionați de producție, astfel că au realizat propriile filme cu conținut independent. Dave s-a concentrat pe scris, în timp ce Elena a regizat, produs și creat propria platformă, numită Elliel – o platformă concepută pentru a ajuta artiștii independenți să ofere conținut semnificativ pentru publicul lor. În final, a pus bazele propriei companii de producție: Cranky Pants Productions. Dave este și membru fondator al fundației non-profit Talita Kumi.
Despre Elena Beuca
Elena Beuca a crescut într-un mic oraș din Transilvania, în Ohaba Sibișel. A urmat cursurile Facultății de Drept din București, însă după absolvire a hotărât să intre în industria divertismentului și s-a mutat la Hollywood, unde a studiat la Academia Americană de Arte Dramatice, precum și cu celebra profesoară Ivanna Chubbuck (cu care au studiat actori celebri precum Halle Berry, Charlize Theron sau Brad Pitt). Mai apoi, s-a îndrăgostit de regie și producție. A regizat primul scurtmetraj în 2009: Love Echoes.
Talita a reprezentat debutul Elenei ca regizor de lungmetraj, un film care a câștigat aproape fiecare festival la care a fost prezentat – 10 premii consecutive pentru lungmetraj. De atunci, Elena a lucrat la alte două filme documentare, care vor fi lansate până la sfârșitul acestui an, precum și la o serie de documentare legate de războiul din Ucraina.