Operațiunea „Ghost Guns”: DIICOT Ploiești, percheziții ample în rețelele de crimă organizată și contrabandă cu arme letale

Liderul galeriei FCSB, Gheorghe Mustață, trapperul Andrei Mihalache (MGK 666) și mai mulți membri ai unor cunoscute clanuri interlope sunt implicați în perchezițiile desfășurate luni de procurorii DIICOT Ploiești și polițiști, în cadrul Operațiunii „Ghost Guns”, au declarat șușe judiciare, conform Agerpres.

Potrivit acestor surse, ancheta îi vizează pe membri ai clanurilor Giuleștenii, condus de Costel al lui Tincă, clanurile Gemenii, Sportivii, cu lideri precum Gheorghe Mustață și Robert Nica, și pe cei din clanurile Ștoacă, Litrașu, Sadoveanu, Argintaru și Austrianu.

Printre suspecți se numără și trapperul Andrei Mihalache (MGK 666), dar și socrul cântărețului Tzancă Uraganu, menționează sursele.

Conform unui comunicat transmis de AGERPRES, procurorii DIICOT Ploiești și polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase efectuează 131 de percheziții domiciliare în București și județele Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman, pentru o anchetă ce privește infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și de mare risc.

Din datele obținute în anchetă, rezultă că în septembrie 2023, un cetățean străin de origine turcă a format o grupare infracțională împreună cu mai mulți cetățeni români, specializată în procurarea și comercializarea de arme de foc letale fără marcaje de identificare, cunoscute drept „Ghost Guns”, asamblate din componente produse de mai mulți fabricanți din Turcia. Aceste arme, fără elemente de individualizare, sunt destinate exclusiv mediului infracțional, neputând fi deținute legal în niciun stat european, specifică comunicatul.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că astfel de arme au fost introduse ilegal în România, ascunse în ansambluri rutiere de transport marfă sau în componente de autoturisme, fiind ulterior comercializate prin intermediari către persoane cunoscute pentru comportamente violente și membri ai grupărilor infracționale.

De la debutul investigațiilor și până la sfârșitul lunii octombrie 2024, autoritățile au confiscat 47 de astfel de arme letale.

În cadrul operațiunii de luni, peste 60 de mandate de aducere sunt puse în aplicare, urmând ca audierile să aibă loc la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.