Primele concluzii după negocierile de pace minute în Arabia Saudită: Rusia cere ca Ucraina și Georgia să nu fie incluse în NATO

După o primă rundă de discuții de patru ore și jumătate, delegațiile americană și rusă au convenit asupra unor măsuri concrete pentru restabilirea relațiilor diplomatice. Printre deciziile luate se numără refacerea personalului ambasadelor și crearea unor echipe de legătură care să comunice periodic. De asemenea, ambele părți au fost de acord cu înființarea unor grupuri la nivel înalt pentru negocieri de pace în Ucraina, potrivit The Guardian.

În plus, Washingtonul și Moscova și-au exprimat interesul pentru reluarea relațiilor economice, „în urma încheierii cu succes a conflictului din Ucraina”, conform unui comunicat comun.

SUA: Drumul către pace va fi dificil

Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a descris întâlnirea ca fiind un pas important, dar a subliniat provocările viitoare: „Întâlnirea de astăzi a fost primul pas al unei călătorii lungi și dificile”.

În cadrul discuțiilor, Rubio a sugerat că Uniunea Europeană va trebui să participe la negocieri și să ia în considerare renunțarea la unele sancțiuni impuse Rusiei: „Uniunea Europeană va trebui să se așeze la masa negocierilor la un moment dat, deoarece și ei au impus sancțiuni”.

SUA cere Europei să contribuie mai mult la apărarea NATO

Consilierul american pentru securitate națională, Mike Waltz, a reiterat importanța unei contribuții mai mari din partea statelor europene la securitatea colectivă:
„Am cerut europenilor să continue să contribuie la apărarea noastră comună, să continue să împărtășească povara NATO. Faptul că o treime din aliații NATO nu contribuie cu o treime, noi considerăm că e inacceptabil. Ne așteptăm să contribuie cu minimul, este un efort comun. Cu toții trebuie să contribuim la acest lucru. Faptul că Franța și alți aliați vor să contribuie mai mult – considerăm asta un lucru bun”.

Din partea delegației ruse, consilierul prezidențial Yuri Ushakov a fost rezervat, dar optimist în privința rezultatelor primei runde de negocieri: „Nu a fost rău. Au decurs bine”. Ushakov a subliniat că Rusia și Statele Unite „au convenit să ia în considerare interesele celuilalt”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin este deschis să discute cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, „dacă este necesar”.

Lavrov: Rusia așteaptă confirmarea SUA pentru negocieri de pace

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a catalogat discuțiile drept „foarte utile”, explicând că cele două părți „s-au ascultat reciproc”. Potrivit acestuia, s-a ajuns la un consens pentru începerea negocierilor de pace „cât mai curând posibil”, iar Rusia așteaptă acum ca SUA să confirme echipa de reprezentanți pentru aceste discuții.

Lavrov a precizat că Rusia consideră „complet inacceptabilă” desfășurarea de trupe NATO în Ucraina.

Moscova cere anularea promisiunii NATO din 2008 privind Ucraina și Georgia

În timpul negocierilor, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „nu este suficient” ca NATO să nu primească Ucraina ca membru cu drepturi depline.

„Alianța trebuie să meargă mai departe prin anularea promisiunii făcute la București în 2008, care prevedea că Ucraina și Georgia vor adera în viitor, dar fără a fi stabilit un calendar sau un plan concret în acest sens. În caz contrar, această problemă va continua să otrăvească atmosfera pe continentul european”, a spus Zaharova.

Și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că „expansiunea NATO este un pericol direct la adresa Rusiei”.

Reacția Ucrainei: Negocierile nu trebuie să aibă loc fără noi

În timp ce delegațiile SUA și Rusia discutau în Arabia Saudită, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat faptul că Ucraina nu a fost invitată la negocieri: „Negocierile nu ar trebui să aibă loc pe la spatele nostru”.

Liderul de la Kiev a subliniat că statele Uniunii Europene trebuie să fie implicate în aceste discuții.

În aceeași conferință de presă, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat sprijinul țării sale pentru Ucraina: „Turcia oferă sprijin deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”.

Întâlnirea Trump-Putin, posibilă, dar nu iminentă

Atât oficialii americani, cât și cei ruși, au confirmat că se discută despre o posibilă întâlnire între Donald Trump și Vladimir Putin. Cu toate acestea, reprezentanții Moscovei au precizat că este puțin probabil ca aceasta să aibă loc săptămâna viitoare.