Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că este dispus să îi cedeze mandatul lui Raed Arafat dacă medicina de urgență trece la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), din Ministerul de Interne, potrivit unui proiect de lege pus în transparență decizională.
Alexandru Rafila a declarat, miercuri, că a fost surprins când a văzut proiectul de lege promovat de MAI.
„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI. Eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistența medicală de urgență (…) este în dreptul Ministerului Sănătății”, a spus Rafila.
Acesta atrage atenția că „una este să coordonezi asistența medicală de urgență integrat într-o situație de urgență, de criză, de alertă, și altceva este de coordonat asistența medicală de urgență în condiții de normalitate”.
Rafila mai spune că asistența medicală de urgență este un lanț, de la asigurarea intervenției și transportului, realizate în proporție de 91% de Ambulanță și UPU – ambele finanțate de Ministerul Sănătății, și SMURD.
„Mi se pare o chestiune ilogică și aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătății, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Rafila atrage atenția că îl poate lăsa pe Raed Arafat în locul său, la Ministerul Sănătății.
„Nu e vorba despre persoane, nu e vorba despre persoana doctorului Arafat. Eu cred că am fost unul dintre cei care l-au lăudat cel mai tare (…) Dânsul este un om extrem de capabil, dar aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenței medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă dorește să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătății, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”, atenționează Rafila.
Rafila a mai spus că „această insistență legată de coordonarea unei activități medicale” de către un alt minister decât Ministerul Sănătății, care este pur și simplu exclus de pe lista avizatorilor i se pare „absolut de necrezut”.
„Dacă discutăm despre o problemă de Sănătate, MS trebuie să aibă un punct de vedere. Dacă vorbim despre stingerea de incendii, evident că Ministerul de Interne trebuie consultat”, spune Rafila, la România TV.
Întrebat dacă există vreo posibilitate să accepte propunerea MAI, Rafila a spus: „Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătății sunt responsabil pentru sistemul de sănătate. Așa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziția de ministru al Sănătății sau să vină ca și secretar de stat, pentru că una este persoana și altceva este responsabilitatea față de funcționarea sistemului de sănătate pentru următorii ani. Legarea acestor chestiuni de numele unor persoane mi se pare o chestiune nepotrivită și chiar ușor periculoasă”.
Potrivit proiectului pus în transparență decizională pe site-ul MAI în 12 aprilie 2022, „Ministerul îndeplinește, potrivit legii, următoarele atribuții specifice domeniului afacerilor interne: (…) asigură aplicarea unitară, la nivel național, a legislației privind protecția civilă, apărarea împotriva incendiilor și gestionarea situațiilor de urgență; asigură coordonarea integrată, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență; asigură, potrivit competențelor, activități de sprijin aerian și transport medical de urgență. (…) Departamentul pentru situații de urgență coordonează integrat, la nivel național, activitățile de protecție civilă, prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, potrivit legii”.
(sursa: Mediafax)