Renumărarea voturilor din Georgia confirmă victoria partidului de la guvernare

O renumărare parțială a voturilor de la recentele alegeri legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunțat joi Comisia Electorală, în pofida acuzațiilor de fraudă din partea opoziției. Renumărarea a acoperit circa 12% din secțiile de votare și 14% din buletinele de vot și „nu a condus la vreo modificare semnificativă a rezultatelor oficiale anunțate anterior”, a declarat comisia pentru AFP. Aceasta a mai precizat că „cifrele finale s-au modificat doar foarte puțin în aproximativ 9% din secțiile de votare renumărate”, potrivit Agerpres.

Deși partidul Visul Georgian este la putere din 2012 și a câștigat alegerile de sâmbăta trecută, opoziția contestă rezultatul. Salome Zurabișvili, președinta Georgiei, aflată într-un conflict deschis cu guvernul, a denunțat ceea ce a numit un sistem „sofisticat” de fraude electorale. În ciuda unei citații emise de parchet pentru a răspunde la întrebări legate de „presupusa falsificare”, Zurabișvili a declarat că nu se va prezenta.

Observatorii internaționali au semnalat și ei nereguli în desfășurarea alegerilor, iar Uniunea Europeană a cerut o anchetă. Scrutinul este considerat un test pentru aspirațiile Georgiei de integrare în UE și NATO, deși Visul Georgian, deși declară susținerea acestor obiective, se confruntă cu critici că ar avea o înclinație tot mai autoritară și că ar încerca să aducă țara mai aproape de Moscova.

Liderii partidului, inclusiv influentul și bogatul Bidzina Ivanișvili, au făcut de mai multe ori declarații critice la adresa Occidentului. De asemenea, partidul de guvernământ se folosește de amintirea războiului din 2008 cu Rusia pentru a sublinia că doar ei pot garanta siguranța Georgiei și pentru a preveni un scenariu similar celui din Ucraina, care se apără împotriva invaziei ruse din 2022.

În regiune, Rusia își menține bazele militare în regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud, a căror independență a recunoscut-o după conflictul din 2008. Pe lângă aceasta, Georgia a adoptat recent legi criticate de partenerii săi occidentali pentru asemănarea cu legislația represivă din Rusia, inclusiv o lege privind „influența străină” care a generat proteste masive în luna mai, alături de o altă lege ce restricționează drepturile comunității LGBT+.