Vineri, 10 ianuarie, la sediul Departamentului pentru Securitate Internă din Washington D.C., România va consemna oficial aderarea la Programul Visa Waiver al Statelor Unite. Evenimentul marchează o etapă semnificativă în relațiile bilaterale dintre cele două țări. Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, vor semna documentele oficiale care desemnează România drept al 43-lea membru al acestui program, potrivit News.ro
Această inițiativă va permite românilor să călătorească în SUA fără viză, timp de până la 90 de zile, pentru turism sau afaceri, stimulând comerțul, investițiile și turismul bilateral. Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat importanța acestui moment:
„Evenimentul de vineri este punctul culminant şi rezultatul final al anilor de muncă asiduă a oficialilor români și americani. Desemnarea României în programul american de scutire de vize este o recunoaștere importantă a intereselor noastre comune economice și de securitate. România își consolidează astfel statutul de partener strategic al SUA, fiind prima țară din regiunea Mării Negre admisă în programul Visa Waiver.”
Ce presupune intrarea în Programul Visa Waiver
Programul Visa Waiver permite cetățenilor statelor membre să călătorească în SUA fără a necesita interviuri la consulate sau obținerea unei vize clasice. Românii vor avea nevoie doar de o autorizație electronică prin sistemul ESTA, care va costa 21 de dolari și va fi valabilă timp de doi ani, cu un număr nelimitat de intrări în SUA.
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a explicat că autorizația de călătorie electronică va deveni pe deplin funcțională din martie 2025:
„La fel ca francezii, germanii şi toţi ceilalţi care fac parte din acest program de multă vreme, nici românii nu vor mai avea nevoie de viză, de interviuri la consulat, de costuri în timp şi în bani, dar va fi nevoie de o autorizare electronică în aşa-zisul sistem ESTA, care va fi acomodat, din punct de vedere tehnic, până în luna martie.”
Până atunci, călătoriile vor fi posibile prin prelungirea vizelor existente, urmând ca după implementarea completă a sistemului să se treacă exclusiv la autorizația electronică. România a devenit eligibilă pentru Programul Visa Waiver după ce rata de refuz a vizelor a scăzut la 2,61% în 2024, sub pragul de 3% impus de criteriile americane.