România este oficial pe deplin în spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025

Uniunea Europeană a decis oficial să elimine controalele la frontierele terestre interne pentru România și Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025, marcând integrarea deplină a celor două țări în Spațiul Schengen. Decizia, luată în unanimitate de Consiliul Justiție și Afaceri Interne, a fost salutată de Comisia Europeană și de liderii europeni.

Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen. Acest lucru nu numai că întăreşte Spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

De asemenea, Comisia a subliniat că, de la începutul anului 2024, România și Bulgaria au implementat cu succes normele Schengen, inclusiv în domeniul vizelor, ridicând deja controalele la frontierele aeriene și maritime interne pe 31 martie 2024.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de susținere pentru cele două state, afirmând că locul lor este „pe deplin în Schengen”. Într-o postare pe platforma X, ea a adăugat o imagine cu steagurile celor două țări, subliniind importanța acestui moment.

Bruxellesul a reamintit că procesul de integrare a fost însoțit de proiecte-pilot pentru accelerarea procedurilor de azil și returnare, în care România și Bulgaria au demonstrat capacitatea de a sprijini securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Comisia va continua să colaboreze cu cele două state, oferindu-le sprijin financiar și asistență prin intermediul Frontex.

Garanția călătoriilor fără probleme şi sigure într-o regiune cu o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane face ca Schengen să rămână esențial pentru cetățeni și companii. Bulgaria şi România, devenind acum membre depline, contribuie la o Uniune mai conectată și mai puternică”, a concluzionat Comisia Europeană.

Decizia a fost salutată ca un pas crucial pentru consolidarea Spațiului Schengen, care rămâne cea mai vizitată regiune din lume și un simbol al libertății de circulație în Uniunea Europeană.